Hemşirelerin işten ayrılma niyeti ile sorumlu hemşirelerin algılanan ve beklenen güç tarzlarının ilişkisi
The relationship between perceived intention of nurses and perceived and expected power styles of responsible nurses
  1. Tez No: 571543
  2. Yazar: SİBEL SAVGAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, güç algısı, güç tarzı, hemşire, işten ayrılma niyeti, Power, power sense, power style, nurse, intention to leave work
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hemşirelerin işten ayrılma niyeti ile sorumlu hemşirelerin algılanan ve beklenen güç tarzları arasında ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Antalya ilinde hizmet veren Kepez Devlet Hastanesinde çalışan 200 hemşireden oluşmaktadır. Bu hastanede çalışan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, veri toplama sürecinde izinli veya raporlu olmayan 158 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri Nisan 2018- Haziran 2018 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği ve Algılanan Liderlik Gücü Anketi kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın yapıldığı kurumda çalışan hemşirelerin % 46.3 ' ü hemşirelikten ayrılma niyetinin , % 57 'sinin işinden ayrılma niyetinin yüksek olduğunu belirtmiştir. Hemşirelerin sorumlu hemşirelerinde algıladıkları güç tarzlarının en çok Özdeşlik Gücü olduğu sorumlu hemşirelerinde beklenen güç tarzının ise Uzmanlık Gücü olduğu belirlenmiştir. Algılanan güç tarzı boyutlarından Zorlayıcı Güç tarzı ile hem hemşirelikten ( r =.15, p=.03) hemde işten ayrılma niyeti arasında ( r =.29, p=.03) pozitif düşük anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda algılanan güç tarzı boyutlarından Zorlayıcı Güç tarzı ile hemşirelikten ayrılma niyeti arasında pozitif düşük anlamlı bir ilişki, işten ayrılma niyeti arasında pozitif düşük anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bununla birlikte beklenen güç tarzı ile hemşirelikten ayrılma ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is aimed to determine the relationship between the nurses' perception power style and expected power style of management nurses with their intention to leave work. Method: This research consist of 200 nurses who working in Kepez State Hospital in Antalya. 158 nurses who working this hospital, volunteer and no permission were included in this study. The data were collected via questionnaire form composed of social-demographic, intention to leave work scale and perceived leader power index were used between April- June 2018. Results: In the study, it was determined that %46,3 of nurses have high intention to leave nursing, %57 of nurses have high invention to leave their job. In the study was determined the nurses' perception power style is the identity power but their expected power style was the expertise power. It was determined that there was a positive low meaningful relationship between the perceived power style dimensions and the compelling power style and the intention to quit both nursing( r =.15, p=.03) and job (r=.29, p=.03). Conclusion: As a result of research, It was determined that there was a positive low meaningful relationship between the perceived power style dimensions and the compelling power style and the intention to quit both nursing and job. For all that, no significant relationship was found between expected power style and intention to leave nursing and job.