Bağımsız müzikte kimlik inşası: 'Brek' örneği
Identity in independent music: 'Brek'
- Tez No: 571554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT BARIŞ ÇEREZCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Indie müzik, kimlik, ben odaklı kimlik, müzik endüstrisi, Indie music, identity, self-centered identity, music industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı bağımsız müzik yapan bir müzisyen örneğinde kimlik inşasını anlamaya çalışmaktır. Öncelikli olarak hedeflenen bağımsız müzik kavramının ne olduğunu anlamak, müzik endüstrisi içerisindeki hangi değişimlerin bağımsız müzik kavramını oluşturduğunu kavrayabilmektir. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde örnek olay ile ilişkili olarak kimlik kavramı ele alınarak, kimliğin ne olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Burada örnek olayın kimlik inşası üzerinden hareketle aidiyet kavramı, postmodern kimlik, ben odaklı kimliklenme ve düşünümsellik gibi kavramlar detaylı bir şekilde ele alınır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise müzik endüstrisi, punk akımı ve bağımsız müzik kavramları ele alınmaktadır. Müzikte bağımsızlaşma sürecinin tarihsel, endüstriyel ve sosyolojik bakımdan incelemeleri yapılarak, müzik endüstrisinde büyük (majör) olarak bahsedilen ile bağımsız (indie) olarak bahsedilen kavramların neler olduğunu belirleyen karşılaştırmalar yapılmıştır. Indie müziğin temelini oluşturan punk akımına yer verilerek bu müziğin temelini oluşturan etkenlerin de ayrıca neler olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Indie müzik yapma pratiğinin ne olduğu, bu tarz altında müzik yapan sanatçıların nasıl bir kolektivite içerisinde bulunduğunu ve bu müzisyenlerin müziğe karşı tutumlarının ne olduğundan bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ilk iki bölümde anlatılan kavramlar üzerinden örnek olay ile kurulan ilişkiler ve benzerlikler anlatılmaya çalışılır. Örnek olayın müzik endüstrisi içindeki yeri ve Brek'in sahipliğini yaptığı dijital yayımcılık şirketi olan 'Kare Müzikevi' anlatılmıştır. Örnek olay ile yaptığım görüşmelerden çıkan sonuçlarda onun sanatçı kimliğini, yaptığı müziklerin tarzını, müzik yaratım süreçlerini, müzik endüstrisi hakkındaki görüşlerini, kendi sahipliğini yaptığı Kare Müzikevi hakkında bilgileri toplayarak, ilk iki bölümde anlatılan kavramlarla ilişki kurularak anlatılmıştır. Bir bağımsız sanatçının neler yaptığı, kendi müziğini nasıl duyurabileceğine ilişkin belirli bilgiler anlatılmıştır. İlk bölümde ele alınan kimlik kavramı üzerinden Brek karakterinin ben odaklı bir kimlik ilişkisi içerisinde olduğu ele alınırken, bu karakterin inşa sürecinde ne gibi düşünümsel süreçlerden geçtiği de anlatılmıştır. Son olarak ise bağımsız sanatçılar için 'aracılık' görevi görmesiyle öne çıkan Kare Müzikevi anlatılarak, burada ne gibi bir oluşum döndüğü, bağımsız sanat kolektifinin neleri kapsadığı, nasıl bir aidiyet içerisinde olduğundan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to try to understand the construction of an identity by an independent music artist. The primary goal is to understand the notion of independent music. To understand which changes in the history of music constitute the concept of independent music. In this direction, in the first part of the study, the notion of identity is discussed and identity is tried to be explained. Here, belonging to the case of identity, belonging, postmodern identity, self-centered identity and reflexivity are discussed in detail. In the second part of this study, music industry, punk stream and independent music are discussed. Historical, industrial and sociological analyzes of the process of independence in music have been made and comparisons have been made which determine what are mentioned as major and independent (indie) concepts in music industry. Indie music, including the punk stream that forms the basis of this music is tried to explain the underlying factors. 'What is the practice of making Indie music?', 'What kind of collectivity do artists perform under this genre?' and 'what are these musicians' attitudes towards music?' issues have been mentioned. In the third part of the study, the relations and similarities established with the case study are explained through the concepts explained in the first two chapters. The role of the case study in the music industry and the digital publishing company 'Kare Muzikevi', owned by Brek, are explained. In the results of my interviews with the case study, his identity as an artist, the style of the music he made, his music creation process, his opinions about the music industry, his own ownership by collecting information about the Kare Müzikevi, the concepts described in the first two chapters. 'What does an independent artist do?' , 'How can he announce his own music?' information is described. In the first part, while the concept of identity is considered as a self-oriented identity relationship, Brek character is explained, and what kind of reflexivity processes this character goes through during the construction process. Finally, Kare Muzikevi, which stands out as an 'agency' for independent artists, has been told and what kind of formation has been turned here, what the independent art collective covers and how it belongs.