Seramik oyuncakların günümüze yansımaları
Reflections of ceramic toys today
- Tez No: 571568
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YOLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Seramik Oyuncaklar, Oyuncak, Oyun, Çocuk, Teknoloji, Ceramics, Ceramic Toys, Toys, Games, Children, Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Arkeolojik çalışmalar sayesinde aydınlatılan insanlık tarihi içerisinde, seramikten yapılmış pek çok araç gereç görebiliriz. Bu araç gereçler bize her dönem insan yaşamı hakkında ipuçları veren nesneler olmuştur. Çağlar boyunca kimi zaman saklama kabı kimi zaman tapınma nesnesi, kimi zaman da oyuncak olarak yaşantımızın farklı alanlarının vazgeçilmez nesneleri olmuştur. Kullanım alanı çok geniş olan seramik ürünler, çocukların dünyasında da yerini almıştır. Bu süreçte seramikten yapılmış oyuncak arabalardan, bebeklerden, düdüklerden, bilyelere kadar çok çeşitli oyuncaklara rastlanmaktadır. 18. yy.'ın ikinci yarısında başlayan sanayi devrimi ve gelişen teknoloji ile birlikte diğer alanlarda olduğu gibi seramik oyuncakların yerini de farklı malzemeler almış, seramikten oyuncakların yapımında belirgin azalma olmuştur. Bu araştırmada, azalma sürecindeki seramik oyuncakların geçmişi ve günümüzde bu oyuncakların yerine kullanılan farklı malzemelerden oyuncaklara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Through archaeological studies, we can see many tools made of ceramics in the history of humanity. Throughout the ages, they have been indispensable objects of different areas of our lives sometimes as a storage container, sometimes as an object of prayer, and sometimes as toys. Ceramic products, which have a wide usage area, have taken their place in the world of children. In this process, a wide variety of toys are found, from toy cars made of ceramics, babies, whistles to marbles. With the industrial revolution that started in the second half of the 18th century and the developing technology, ceramic toys have been replaced with different materials as in other areas, and there has been a significant decrease in the construction of ceramic toys in this research, the history of ceramic toys in the process of decrease and the toys of different materials used instead of these toys have been mentioned.