Bursa Arkeoloji Müzesi'nden yedi adet Hellenistik ve Roma dönemi steli
Seven Hellenistic and Roman stelae from the archaeological Museum of Bursa
  1. Tez No: 571576
  2. Yazar: ALEV ÇETİNGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Mysia, Kuzeybatı Anadolu, steller, heykel sanatı, epigrafi, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Bursa, Mysia, Northwestern Turkey, stele, sculpture, epigraphy, Hellenistic period, Roman period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çalışmamızın konusu, Bursa Arkeoloji Müzesi teşhirinde bulunan Hellenistik ve Roma Dönemleri'ne tarihlenen yedi adet mezar stelini kapsamaktadır. Eserler müzede yerinde incelenmiş, tanımı yapılmış ve fotoğraflanmış, literatür araştırması yapılarak, benzer örneklerin saptanmasına çalışılmıştır. Tezin ilk bölümünde Mysia Bölgesi'nin coğrafi konumu, stellerin buluntu yerleri ve Bursa Arkeoloji Müzesi hakkında bilgi verilmiş olup, ikinci bölümle beraber ilk stelimizin katalog çalışması ile tez konusu mezar stelleri ile konuya giriş yapılmıştır. Konu kapsamı içerisinde çalışma alanımızda bulunan Bursa ve çevre illerden getirilen eserler ikonografik ve epigrafik açıdan incelenip, çevre bölgelerde bulunan veya müzelerde sergilenen eserlerle form ve stilistik karşılaştırmaları yapılıp, değerlendirilmiştir. Amacımız daha önce yayınlanmış ve yayınlanmamış stelleri revize etmektir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study includes seven grave steles dating to the Greco-Roman and Roman Periods in the Bursa Archeology Museum. The artifacts were examined on-site in the museum, were identified and photographed, and a literature search was conducted to identify similar examples. In the first part of the thesis, information was given about the geographic location of the Mysia Region, the places of the steles and the Bursa Archeology Museum. Within the scope of the subject, the works brought from Bursa and surrounding provinces in our study area were examined in terms of iconographic and epigraphical aspects and form and stylistic comparisons were made with the works in the surrounding regions or in museums. Our goal is to revise previously published and unpublished steles.