Değişik zeytin çeşitlerinde yağ ve protein içeriği ile morfolojik ve pomolojik özelliklerinin araştırılması.
Investigation of morphological and pomological properties with oil and protein content in various olive varieties
- Tez No: 571601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF NİKPEYMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, yağ, protein, pomolojik, morfolojik, Olive, morphological, pomological, protien, oil
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, 2018 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (SEKAMER) bulunan zeytin deneme parselinde yürütülmüştür. Bu araştırmada yedi zeytin çeşidinde (Gemlik, Ayvalık, Kilis yağlık, Memecik, Domat, Büyük topak ulak ve Uslu) morfoloji (yaprak boyutu), pomoloji (meyve boyutu, meyve ağırlığı, çekirdek boyutu ve çekirdek ağırlığı), protein ve yağ tayini analizleri yapılmıştır. Çalışma sonunda yaprak şekli olarak Memecik çeşidi eliptik sınıfındayken, diğer çeşitler ise uzun eliptik sınıfında yer almıştır. Pomolojik olarak; meyve ağırlığı bakımından Büyük topak ulak çeşidi öne çıkarken, çekirdek ağırlığında ise Domat çeşidi en yüksek değeri almıştır. Meyve ve çekirdeklerde yapılan en ve boy ölçümlerinde Domat çeşidinin diğer çeşitlere göre daha yüksek değerde olduğu görülmüştür. Protein analizinde Gemlik çeşidi, yağ oranı bakımından ise Memecik çeşidinin en yüksek değerde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2018 on olive test parcel located in Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture, Research and Application Center of Peeled Fruits (SEKAMER). In this research, morphology (leaf size), pomology (fruit size, fruit weight, seed size and seed weight), protein and fat determination analyzes were performed on seven olive varieties (Gemlik, Ayvalık, Kilis oil, Memecik, Domat, Büyük pelak ulak and Uslu). At the end of the study, considering the leaf shape, Memecik variety was found to be in elliptic class while the other varieties were in long elliptic class. Pomologically; In terms of fruit weight, Large pellet messenger was the most prominent, while Domat type had the highest value in seed weight. Domat variety was found to be higher than other varieties in terms of width and height measurements made in fruits and seeds. In the protein analysis, Gemlik variety was found to be the highes while in fat conent Memecik was the leading variety.