Tohum kaplama teknolojisinin bazı küçük tohumlu bitkilerde kullanımının ekonomik yönden değerlendirilmesi
Economic evaluation of the use of seed coating technology in some small seed plants
- Tez No: 571608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE İKİKAT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Seed coating, Seeding, Alfalfa, Corrot, Italian ryegrass
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Türkiye'de tohumculuk sektörünün önemi ve ekonomik büyüklüğü son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. TÜRKTOB verilerine göre ülkenin 2018 yılı tohumluk ithalatı $178.853.000, ihracatı ise $ 151.691.000 seviyelerine ulaşmıştır. Yonca, tek yıllık çim ve havuç gibi geniş alanlarda üretimi yapılan bazı türlerde dışa bağımlılık oranı çok yüksektir. TÜİK verilerine göre 2018 yılı itibariyle ithalat için ödenen değer yonca için $ 15.345.874 tek yıllık çim için $ 1.459.079 ve havuç için ise $ 5.866.598'dır. Yonca, tek yıllık çim ve havuç gibi birçok küçük tohumlu bitkilerde ekim işlemi sırasında homojen bir ekim sağlanamadığı için olması gerekenden daha fazla tohum ekilmekte, tohum ekimi esnasında kayıplar ile önemli miktarda tohum israfı meydana gelmektedir. Tohum kaplama teknolojinden yararlanılarak 1000 dane ağırlığı düşük olan ve geniş alanlarda üretimi yapılan, yonca, tek yıllık çim ve havuç gibi birçok bitkide tohumların ebatlarının büyütülmesi, mekanizasyona uygun hale getirilmesi ve kayıpların en aza indirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, tohum kaplama teknolojisinin bazı küçük tohumlarda kullanımının ülke ekonomisine sağlayacağı katkıları belirlemektir. Bu çalışma neticesinde yonca, tek yıllık çim ve havuç gibi 1000 dane ağırlığı düşük, şekil ve büyüklük bakımından makine veya elle homojen bir ekim yapılamadığı için birim alana olması gerekenden fazla tohum ekimi yapılan türlerde tohum kaplama teknolojisinden yararlanılarak homojen bir ekim sağlama imkanı elde edilebileceği, bu sayede yoncada elle ekimde %70-80, makineli ekimde %50-60, tek yıllık çim ve havuçta %50-60'a varan oranlarda tohum tasarrufu sağlanabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler :Tohum Kaplama, Tohumculuk, Yonca, Havuç, Tek Yıllık Çim
Özet (Çeviri)
The economic importance and size of the seed sector in Turkey has increased dramatically in recent years. According to TURKTOB data, the Turkey's seed imports in 2018 reached $ 178,853,000 and its exports reached $ 151,691,000. Some species produced in large areas such as alfalfa, carrot and Italian ryegrass have a high rate of dependence on imports. According to TUIK data, the value paid for imports as of 2018 is $ 15,345,874 for alfalfa and $ 1,459,079 for Italian ryegrass and $ 5,866,598 for carrot. In many small seed plants such as alfalfa, carrot and Italian ryegrass, more seeds are planted than required because of there is no homogeneous sowing during the sowing process and losses and serious waste of seed occur during sowing. By using seed coating technology, it is possible to increase the size of seeds, make them suitable for mechanization and minimize losses in many plants such as italian ryegrass, carrot and alfalfa which their 1000 grain weight is low and cultivated in large areas. The main purpose of this study is to determine the contribution of using seed coating technology for some small seeds to the economy. As a result of this study, it is possible to obtain a homogenous planting by using seed coating technology in species that their 1000 grain weight is low, such as alfalfa, carrot and italian ryegrass. In this way, it is concluded that seed saving up to 70-80% for alfalfa in manual sowing, 50-60% for Italian ryegrass and 50-60% for single-year grass in machine sowing can be achieved.