Vişne çekirdeği yağı içeren kremlerin deri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of creams with cherry kernel oil on skin
  1. Tez No: 571741
  2. Yazar: ÖZCAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DERİCİ EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Vişne Çekirdeği Yağı, Nemlendirici, Antioksidan, Krem, Cherry Kernel Oil, Moisturizing, Antioxidant, Cream
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzde insanlar, yaşlanma belirtilerini daha geç hissetmek ve sağlığın korunması konusunda birçok bitkisel ürüne yönlenmektedir. Bunların bir tanesi de vişne çekirdeği yağıdır. Vişne çekirdeği yağının, yapılan klinik çalışmalar sonucunda birçok faydası ortaya konulmuştur. A vitamini açısından zengin olduğundan cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle kuru ve hassas ciltler için piyasada satılan vücut bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. İçerdiği güçlü antioksidanlar,vişne çekirdeğinin önemli bir cilt temizleyicisi ve toksinlerden arındırıcı olduğunu göstermektedir. Son yıllarda birçok vişne çekirdeği yağı içeren krem preparatı piyasada bulunmaktadır. Çalışmamızda vişne çekirdeği yağı içeren formülasyonlar geliştirilecek olup bu formülasyonlardapH, nemlendirme ve yağlandırma özellikleri incelenmiştir. Hazıralanan 8 krem formülasyonundapH,viskozite ve mikrobiyolojik kontaminasyon testi uygulanmıştır. Yapılan çalışmaların sonunda tüm formülasyonlarınpH değerleri 6,15-7,6, viskozitesi 65000-72000 arasında bulunmuştur. Mikrobiyolojik testler sonucunda hiçbir formülasyondakontaminasyona rastlanmamıştır. Hazırlanan formülasyonların antioksidan etki gösterdiği bunun yanı sıra cildi nemlendirici etki gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, people are turning to many herbal products in order to feel the signs of aging later and to preserve health. One of them is cherry kernel oil. As a result of clinical studies, the benefits of cherry kernel oil have been revealed. Because it is rich in vitamin A, it is frequently used in skin care products. It is especially used in commercially available body care products for dry and sensitive skin. Its strong antioxidants show that the cherry core is an important skin cleaner and detoxifying. In recent years, cream containing a lot of cherry kernel oil is available on the market. In this study, formulations containing cherry kernel oil will be developed and pH, humidification and lubrication properties were investigated. pH, viscosity and microbiological contamination test were applied to 8 cream formulations. At the end of the studies, the pH values of all formulations were 6,15-7,6 and the viscosity was between 65000-72000. As a result of microbiological tests no contamination was observed in any formulation. Prepared formulations showed antioxidant effect, as well as hydratingthe skin.