Erbaa Silahtar Ömer Paşa Camisi
Erbaa Weapon Ömer Pasha Mosque
- Tez No: 571754
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Silahtar Ömer Paşa, Cami, Ahşap, Süsleme, Kalemişi, Tokat, Erbaa, Akça (Fidi), Silahtar Ömer Paşa, Mosque, Wooden, Ornament, Hand-drawn, Tokat, Erbaa, Akça (Fidi)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Silahtar Ömer Paşa Camisi, Tokat'ın Erbaa İlçesinin Akça (Fdi) Köyünde yer almaktadır. Yaklaşık olarak kareye yakın dikdörtgen bir forma sahiptir. Caminin inşa kitabesi günümüze gelemediğinden dolayı tarihlendirme bir kaç kaynak doğrultusunda yapılabilmektedir. İnşa tarihine ait bilgiler şu şekildedir; Ceylan derisi üzerine yazılmış levha, Silahtar Ömer Paşa tarafından camiye hediye edilen iki bakır şamdanın üzerindeki kitabe ve caminin bakım ve onarımı için istenen vakıf belgesidir. Ceylan derisinden levhanın üzerinde H.1087/M.1676, bakır şamdanların kitabesinde H.1100/M.1689 ve vakıf belgesinde H.1119/M.1908 tarihleri yer almaktadır. Caminin mimari-süsleme özellikleri ve elde edilen tarihler neticesinde caminin 17. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olabileceğini söyleyebiliriz. Giriş mekanındaki revakların arasında üçgen sivri açıklıklar bulunmaktadır. Giriş mekanı“U”biçimli bir forma sahiptir. Kalemişi süslemeler caminin giriş mekanında yer alan sivri üçgen açıklıklarda, harim tavanında, minber köşkünde ve kadınlar mahfilinde karşımıza çıkmaktadır. Cami, ahşap destekli ve tavanlı cami mimarisi içinde kalemişi süslemeleri ile birlikte özel bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Silahtar Ömer Paşa Mosque is located in Akça (Fidi) village of Erbaa District of Tokat. It has a rectangularshapethat is approximately closetosquare. Because thein scription of the mosque cannot cometo present, its date has been made in accordan cewith several sources. The construction dateinf ormation is as follows; Theplatewritten on gazelle leather is a foundation certificatere questedfort he inscription on two copper candlesticks presented tothemosqueby Silahtar Ömer Paşa and the maintenanceand repair of the mosque. The reare Hijri 1087 / Gregorian 1676 on theplate of Ceylan leather, Hijri 1100 / Gregorian 1689 in theinscriptions of copper candlesticks and Hijri 1119 / Gregorian 1908 in the foundation document.As a result of the architectural and decorative features of the mosque and the dates obtained, it can be said that the mosque may have been built in these condhalf of the 17th century. There are sharp triangular spacings between the porticoes at theentrance. Theentrance has a“U”shape. Hand-draw nornament sareseen in the sharptriangular spacings in theentrancearea of themosque, in theceiling of thesanctuary, the pulpitand thewomen's gathering place. Themosque has a specialplace among the mosque architec turewith wooden suppor tandceilings, with the hand-drawnornaments.