60-72 aylık çocukların yaratıcılık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between creativity levels and problem solving skills of 60-72 months children
- Tez No: 571762
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, problem çözme, okul öncesi eğitim, Creativity, problem solving, preschool education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 60-72 aylık çocukların yaratıcılık düzeyleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çocukların yaratıcılık ve problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler (cinsiyet, anne-baba öğrenim durumu, okul öncesi eğitime devam etme süresi) açısından incelenmesi de amaçlanmıştır. Nicel araştırma kapsamında ve korelasyon türü ilişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da bulunan bir ilkokulun anasınıfında eğitim alan 92 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Torrance Yaratıcı Düşünme Testi”ve“Problem Çözme Becerisi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, pearson korelasyon testi, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Scheffe, aritmetik ortalama ve standart sapma testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yaratıcılık ile problem çözme becerileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda yaratıcılığın alt boyutları olan orijinallik, zenginleştirme ve erken kapanmaya direnç ile problem çözme becerisi arasında da pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca çocukların yaratıcılık düzeylerinin baba öğrenim durumu değişkenine göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer değişkenlerin çocukların yaratıcılık ve problem çözme becerileri üzerinde herhangi bir farklılığa yol açmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular yaratıcılık ve problem çözme bağlamında geçmiş araştırmaların ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the relationship between the creativity levels and problem solving skills of 60-72 months children and their creativity and problem solving skills according to different variables (gender, education levels of mothers and fathers, the duration of preschool education). Quantitative research method is used. The study is designed in“Corelation Type of Relational Screening Model”. The study grup is comprised of 92 children from the preschool of a primary school in Istanbul.“Personal Information Form”,“Torrance Creative Thinking Scale”, and“Problem Solving Skills Scale”are used as data collection tools. The data is analyzed via Pearson Correlation Coefficient, Independent Samples t Test, One Way Variance Analysis (ANOVA), Scheffe, arithmetic mean and standard deviation. Analysis revealed that there is a significant and positive relationship between creativity levels and problem solving skills. Also, there is a significant and positive correlation between the sub-dimensions of creativity - namely originality, enrichment and resistance to early closure and problem-solving skills. In addition, it is founded that children's creativity levels differed according to the level of education level of their fathers. It is concluded that other variables did not make any difference on the creativity levels and problem solving skill. The findings are discussed in light of the previous research and in the context of creativity and problem solving.