Bingöl ili Harpalinae (Coleoptera: Carabidae) altfamilyası üzerine faunastik ve sistematik çalışmalar
Faunastic and systematic studies on Bingol Harpalinae (Coleoptera: Carabidae) subfamilia
- Tez No: 571809
 - Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MART
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
 - Anahtar Kelimeler: Coloeptera, carabidae, harpalinae, Bingöl, Coloeptera, carabidae, harpalinae, Bingöl
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bingöl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada 2014-2016 yılları arasında Bingöl ili sınırları içerisinden toplanan Harpalinae (Coloeptera: Carabidae) altfamilyasına ait türler, faunustik ve sistematik açıdan araştırılmıştır. Araştırma alanından çukur tuzaklar ve el ile toplanan 550 örneğin incelenmesi sonucunda Harpalinae altfamilyasına ait 4 cins ve 13 tür Acinopus (Acinopus) laevigatus Ménétriés, 1832; Acinopus (Acinopus) picipes (Olivier, 1795); Dixus (Dixus) eremita (Dejean, 1825); Dixus (Dixus) obscurus (Dejean, 1825); Harpalus (Harpalus) affinis (Schrank, 1781); Harpalus (Harpalus) attenuatus Stephens, 1828; Harpalus (Harpalus) caspius (Steven, 1806); Harpalus (Harpalophonus) hospes (Sturm, 1818); Harpalus (Harpalus) latus (Linnaeus, 1758); Harpalus (Harpalus) serripes (Quensel, 1806); Harpalus (Harpalus) smaragdinus (Duftschmid, 1812); Ophonus (Hesperophonus) cribricollis (Dejean, 1829); Ophonus (Metophonus) puncticollis (Paykull,1798) tespit edilmiştir. Ayrıca çalışma alanında incelenen türlerin fotoğrafları, morfolojileri, dünya ve Türkiye'de yayılış alanları verilmiştir. Elde edilen örnekler Bingöl Üniversitesi Zooloji laboratuvarında saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the species belonging to Harpalinae (Coloeptera: Carabidae) subfamily collected from Bingöl province between 2014-2016 were investigated in terms of faunoustics and systematic aspects. 13 species Acinopus (Acinopus) laevigatus Ménétriés, 1832; Acinopus (Acinopus) picipes (Olivier, 1795); Dixus (Dixus) eremita (Dejean, 1825); belonging to Harpalinae subfamily and collected by hand traps and pit traps (550 samples from the study area). Dixus (Dixus) obscurus (Dejean, 1825); Harpalus (Harpalus) affinis (Schrank, 1781); Harpalus (Harpalus) attenuatus Stephens, 1828; Harpalus (Harpalus) caspius (Steven, 1806); Harpalus (Harpalophonus) hospes (Sturm, 1818); Harpalus (Harpalus) latus (Linnaeus, 1758); Harpalus (Harpalus) serripes (Quensel, 1806); Harpalus (Harpalus) smaragdinus (Duftschmid, 1812); Ophonus (Hesperophonus) cribricollis (Dejean, 1829); Ophonus (Metophonus) puncticollis (Paykull,1798). Also photos of the species examined in the study area, morphology, distribution in the world and Turkey are given. Samples are stored in Bingol University Zoology laboratory.