Assessment of slope stability for km: 109+590-128+630segment of Kirikkale-Yerköy section (section-2) of Ankara-Sivas high-speed railway project
Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu projesi Kırıkkale-Yerköy kesimi (kesim-2) km:109+590-128+630 aralığında şev duraylılığının değerlendirilmesi
- Tez No: 571810
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şev, İncik formasyonu, limit denge yöntemi, şev stabilitesi, Kırıkkale, Türkiye, Cut slope, İncik formation, limit equilibrium method, slope stability, Kırıkkale, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi Türkiye'yi doğudan batıya kat edecek olan ana demiryolu hattının bir parçası olarak tasarlanmıştır. Kazı çalışmalarının başlamasına müteakip, projenin Kırıkkale-Yerköy kesimi boyunca bazı şev duraysızlığı problemleri gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale-Yerköy kesimi boyunca yenilmiş dört ayrı şevde mostra veren İncik formasyonunun mühendislik jeolojisi özelliklerinin araştırılması, şevlerin stabilitesini bozan etkenlerin belirlenmesi ve problemli kısımlar için iyileştirme çözümlerinin önerilmesidir. Bu amaçla, İncik formasyonunun Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi Kırıkkale-Yerköy Kesimi KM:109+590, KM:113+120, KM:121+200 ve KM:128+630 yarmalarındaki kesme dayanımı parametreleri (c' ve φ') geri analiz yöntemiyle araştırılmıştır. Karşılaştırma olarak, yenilen şevlerin kesme dayanımı civardaki yenilmemiş bir şev olan KM:107+100 şevindeki kesme dayanımı parametreleri de kıyaslanmıştır. Limit denge yöntemlerine dayalı şev stabilite analizlerine göre, en fazla kuvvetin etkilediği dilimlerin konumuna bağlı olarak şevlerin farklı düzeylerinde, yenilmiş şevler için kazık yöntemi en güvenilir yöntem olarak belirlenmiştir. Ayrıca, İncik formasyonu ile dayanımlı İç Anadolu Grubu arasındaki geçiş zonunda yer alan KM:107+100 şevinin daha yüksek kesme dayanımı parametrelerine sahip olduğundan uzun vadede duraylı kalması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ankara-Sivas High-speed Railway Project is planned to be a part of an arterial railroad that will cross Turkey from west to east. Some slope instability problems occured after the excavation along Kırıkkale-Yerköy section of the project. Purpose of this study is to investigate engineering geological properties of the İncik formation exposed at four cut slopes with failure along the Kırıkkale-Yerköy section, to designate the factors that overbalance the stability of cut slopes and to recommend remedial solutions for problematic sections. In line with this purpose, shear strength parameters (c' and φ') of the İncik formation are investigated by back analysis method at four cut slopes KM:109+590, KM:113+120, KM:121+200 and KM:128+630 of Kırıkkale-Yerköy Section of Ankara-Sivas High-Speed Railway Project. As a comparison, shear strength parameters of the cut slopes were also checked against a neighbouring stable cut slope KM:107+100. According to the slope stability analyses based on limit equilibrium methods, the most assuring solution technique for the failed cut slopes is found out to be piling solution at various levels of the slopes depending on where the highest force of the slices exists. Additionally, the slope at KM:107+100 where a transition zone between the İncik formation and the competent İç Anadolu Group exists is expected to be stable in the long term due to higher mass shear strength parameters of the units.