Gestasyonel diyabetes mellitus ve normal glukoz toleransına sahip gebelerde üç boyutlu fetal akciğer hacmi ve fetal pulmoner arter kan akımlarının karşılaştırılması
Comparison of three dimensional fetal lung volume and fetal pulmonary artery blood flow in gestational diabetes mellitus and normal glucose tolerance
  1. Tez No: 571876
  2. Yazar: İPEK UZALDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL GÜRSOY PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Fetal Akciğer Hacmi, Pulmoner Arter Pulsatilite İndeksi, Yenidoğan Solunum Sıkıntısı, Gestational Diabetes Mellitus, Fetal Lung Volume, Pulmonary Artery Pulsatility Index, Newborn Respiratory Distress
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Gestasyonel diyabetes mellitus ve normal glisemik indekse sahip gebelerde üç boyutlu fetal akciğer hacimlerini ve pulmoner arter basınçlarını karşılaştırarak; gestasyonel diyabetes mellituslu gebelerin bebeklerinde yenidoğan döneminde oluşan solunum sıkıntısına, düşük akciğer hacmi ve yüksek pulmoner arter direncini etkisini tespit etmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran 24-32 hafta arasındaki gestasyonel diyabetes mellitus tanısı konmuş 40 gebe ve normal glisemik indekse sahip 43 gebe çalışmaya dahil edildi. Gebeler; yaş, gebelik haftası, fetal biyometri, fetal pulmoner arter kan akımları ve fetal akciğer hacimleri bakımından karşılaştırıldı. Akciğer hacmi, üç boyutlu ultrasonda VOCAL görüntüleme programını içeren rotasyonel tekniği ile hesaplandı. BULGULAR: Ana pulmoner arter pulsatilite indeks değerleri, gestasyonel diyabetes mellituslu gebelerde (ortalama 4.021±2.010) anlamlı olarak normal glisemik indekse sahip gebelere (ortalama 2.227±0.8061) göre yüksek olarak hesaplandı (p=0,002). Üç boyutlu ultrasonografik hesaplanan fetal akciğer hacimleri açısından gestasyonel diabetes mellituslu gebeler (ortalama 31.78±13.23) ve normal glisemik indekse sahip gebeler (ortalama 33.06±10.00) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark izlenmedi. SONUÇ: Gestasyonel diyabetes mellitusa sahip gebelerde pulmoner arter pulsatilite indekslerinde normoglisemik gebelere oranla direnç artışı saptandı. Gebelerin yapılan biyometrik ölçümlerinde gestasyonel diyabetes mellitusa sahip gebelerin fetusların ölçümleri normoglisemik gebelerin fetuslarına oranla daha büyük çıkmasına rağmen; fetal akciğer hacimleri karşılaştırılmasında iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu da gestasyonel diyabetes mellitusa sahip gebelerin ölçümlerinin gebelik yaşına oranla daha büyük olmasına rağmen fetal akciğer volümlerinin aynı oranda artmadığını ve küçük kaldığı göstermektedir. Sonuç olarak gestasyonel diyabetes mellitusa sahip gebelerde göreceli olarak düşük akciğer hacmi ve artmış pulmoner pulsatilite indeksi doğum sonrası oluşabilecek solunum sıkıntısına neden olabilecek predispozan faktörler olduğu düşünülülebilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THREE DIMENSIONAL FETAL LUNG VOLUME AND FETAL PULMONARY ARTERY BLOOD FLOW IN GESTATIONAL DIABETES MELLITUS AND NORMAL GLUCOSE TOLERANCE [email protected] OBJECTIVE: By comparing three-dimensional fetal lung volumes and pulmonary artery pressures in pregnant women with gestational diabetes mellitus and normal glycemic index; We aimed to determine the effect of low lung volume and high pulmonary artery resistance on respiratory distress in newborns of gestational diabetes mellitus. METHODS: Forty pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus aged between 24-32 weeks and 43 women with normal glycemic index were included in the study. Pregnant women; age, gestational week, fetal biometry, fetal pulmonary artery blood flow and fetal lung volumes were compared. Lung volume was calculated by rotational technique including VOCAL imaging program on three-dimensional ultrasound. RESULTS: Main pulmonary artery pulsatility index values were significantly higher in pregnant women with gestational diabetes mellitus (mean 4.021 ± 2.010) compared to pregnant women with normal glycemic index (mean 2.227 ± 0.8061) (p = 0.002). There was no statistically significant difference between the pregnants with gestational diabetes mellitus (mean 31.78 ± 13.23) and those with normal glycemic index (mean 33.06 ± 10.00) in terms of fetal lung volumes calculated by three-dimensional ultrasonography. CONCLUSION: Pulmonary artery pulsatility indices in gestational diabetes mellitus were found to be increased in resistance compared to normoglycemic pregnant women. Although the measurements of pregnant women with gestational diabetes mellitus were higher than those of normoglycemic pregnant women in biometric measurements of pregnant women; There was no significant difference between the two groups in the comparison of fetal lung volumes. This shows that although the measurements of pregnant women with gestational diabetes mellitus are larger than gestational age, fetal lung volumes do not increase at the same rate and remain small. In conclusion, relatively low lung volume and increased pulmonary pulsatility index in pregnant women with gestational diabetes mellitus may be considered as predisposing factors that may cause postpartum respiratory distress.