Kamu hizmetlerinde dönüşüm ve e-belediye uygulamaları: Elazığ ilçe web siteleri üzerinde bir inceleme
E-municipal applications and transformation in public services: Rewiew of county websites in Elazığ
  1. Tez No: 572048
  2. Yazar: SERTAÇ KIRAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL BAYRAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, E-Devlet, E-Belediyecilik, Belediye İnternet Siteleri, Public Service, e-state, e-municipality, municipality web sites
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler kamu yönetimi alanında da köklü değişimlere sebep olmuştur. Bu alandaki yeniliklerden birisi olan e-Devlet, Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda bilişim teknolojileri yoluyla yapılabilmesi olarak tanımlanmaktadır. Yeni Kamu Yönetimi anlayışının uzantılarından birisi olan e-devlet uygulamaları bu alanda hizmetlerin etkin ve hızlı yapılabilmesini sağlamıştır. Türkiye'de 1990'lı yıllarla başlayan e-devlet projeleri günümüzde tek bir portal içinde toplanmıştır. e-Devlet uygulamalarının bir uzantısı olarak e-Belediyecilik ise belediye faaliyetleri ile ilgili genel bilgiler içeren bir platformdan online hizmet sunumuna geçen bir uygulamadır. Günümüzde yerel ihtiyaçların ciddi bir kısmı internet ortamında yapılabilmektedir. Bu açıdan son yıllarda Türkiye'de hem il belediyelerinin hem de ilçe belediyelerinin online hizmet ağlarını genişlettiği görülmektedir. Bu çalışmada Elazığ ilçe belediyelerinin internet siteleri incelenmiştir. Belediye internet sayfalarının sunduğu hizmetler ve teknik altyapıları bir değerlendirmeye tabi tutulmuş ve ulaşım sağlanan ya da sağlanamayan hizmetler belirtilmiştir. Daha sonra Elazığ ilçe belediyeleri web sayfalarının hizmet içerikli uygulamaları karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent developments in information and communication technologies have led to radical changes in the field of public administration. E-Government, one of the innovations in this field, is defined as the ability of public services to be made via electronic technologies in information technology. The e-government applications, one of the extensions of the new Public Management approach, have enabled the services to be made efficiently and quickly in this field. Starting with the 1990 e-government projects in Turkey today were collected in a single portal. As an extension of e-Government applications, e-municipality is an application that provides online services from a platform that contains general information about municipal activities. Nowadays, a significant part of the local needs can be done on the internet. In this respect it is observed that province and district municipalities expand their online network services in recent years. In this study, websites of Elazığ district municipalities were examined. The services and technical infrastructures provided by municipal websites are evaluated and the services that avaliable or not avaliable are emphazised. Then, the service content applications of web pages in Elazığ district municipalities are shown comparatively.