Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda serum interlökin 17 düzeyinin araştırılması
Investigation of level of serum interleuki̇n 17 in age-related macular degenerati̇on
- Tez No: 572047
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Elisa, İnterlökin 17, Age-related macular degeneration, Elisa, Interleukin 17
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), dünya genelinde yaşlılar arasında geri dönüşümü olmayan görme bozukluğu olup körlüğün önde gelen nedenleri arasında yer almaktadır. YBMD, hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkili olduğu multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik faktörlerin YBMD'nin insidansı ve progresyonuna etkisi yapılan çalışmalarda ortaya konulmaktadır. İnterlökinler; hücre içi iletişimi, hücre büyümesini ve farklılaşmasını düzenleyen, immün sistemin gelişiminde ve homeostazında önemli rol oynayan, sitokin ailesinin bir alt kümesi olan protein yapılı moleküllerdir. İnterlökinler sentezlendikleri yere ve yaptıklara görevlere göre çeşitlilik göstermektedirler. İnterlökin 17, Th17 hücreleri tarafından üretilmesine rağmen bunun dışında çok çeşitli hücre tarafından da üretildiği bilinmektedir. Bu çalışmada, serum interlökin 17'nin yaşa bağlı makula dejenerasyonu ile olan ilişkisi değerlendirildi. 100 YBMD li hasta ile 100 sağlıklı kontrol dâhil edilen bu çalışmada ELİSA tekniği kullanıldı. Çalışma sonuçlarımızda, interlökin 17 nin hasta ve kontrol grupları arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelendiğinde anlamlı bulunmuştur (p:0,001). Hasta bireylerde cinsiyet farklılığının ise interlökin 17 seviyesini etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Age-related macular degeneration (AMD) is a non-recyclable visual disorder among elderly people worldwide and AMD is one of the leading causes of blindness. AMD is a multifactorial disease in which both environmental and genetic factors are effective. The effect of genetic factors on the incidence and progression of AMD is demonstrated in studies. Interleukins; Intracellular communication, cell growth and differentiation, which plays an important role in the development and homeostasis of the immune system, which is a subset of the cytokine family protein structure molecules. Interleukins vary according to the place they are synthesized and the tasks they do. Although interleukin 17 is produced by Th17 cells, it is also known to be produced by a wide variety of cells. In this study, the relationship of serum interleukin 17 with age-related macular degeneration was evaluated. In this study which included 100 patients with AMD and 100 healthy controls, elisa technique was used. In the results of the study, the relationship between the patient and control groups of interleukin 17 was found statistically significant (p:0.001). It was found that gender difference in patients did not affect interleukin 17 levels.