Hipertiroidi tanısı alan olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
The patients with hypertyroidia diagnosis retrospective evaluation
  1. Tez No: 572228
  2. Yazar: ABDULHAKİM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TARIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, hipertiroidi, Graves' disease, hyperthyroidism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı hipertiroidizmin çocuklarda ve ergenlerde prognozunu değerlendirmek ve bu yaş gruplarında hipertiroidizmin ana sebebi olan Graves hastalığının klinik seyri ve tedavi sonuçlarını değerlendirmektir. Çalışma popülasyonu Uludağ Universitesi Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı'nda 2011-2018 yılları arasında hipertiroidi tanısı alan 36 hastadan oluştu. Hipertiroidi tanısı artmış serum serbest T3 ve/veya serbest T4 düzeyleri ile birlikte TSH düzeyinde baskılanma ve hipertiroidi klinik bulgularının varlığına dayandı. Graves hastalığı tanısı hipertiroidinin klinik ve laboratuvar bulgularının varlığı ile TSH reseptör antikorunun pozitif olması veya oftalmopati varlığına dayandırıldı. Hashimoto tiroiditi tanısı hipertiroidi klinik semptom ve bulguları ile TSH reseptör antikorlarının negatif olması ve artmıs tiroid otoantikorları ve/veya guatr, ultrasonografide tiroid ekojenitesinde artış varlığı gibi birçok parametre göz önünde bulundurularak konuldu. En az 18 ay antitiroid ilaç tedavisi sonrası hipertiroidi semptom ve bulgularının yeniden ortaya çıkması relaps olarak tanımlandı. Başvuru semptomları, bulgular, tiroid hormonları ve tiroid otoantikor düzeyleri, aile öyküsü, tedavi rejimleri, yan etkiler ve tedavi sonuçları ile ilgili klinik ve laboratuvar bilgileri hasta dosyalarından elde edildi. Hipertiroidi nedenleri; 24 hastada Graves hastalığı, 9 hastada Hashimoto tiroiditi, 1 hastada konjenital hipertiroidi, 2 hastada toksik noduler guatr olarak değerlendirildi. Graves hastalığı olan 24 hastanın (21 kız ve 3 erkek) medikal kayıtları değerlendirildi. Graves hastalığı tanısı olan hastaların ortalama başvuru yaşı 11,8±6,1 yıldı. Hastaların %78,2 başvuruda pubertal idi. Graves hastalığının kızlarda erkeklerden daha sıktı. Kız/erkek oranı 7/1 oranındaydı. Graves hastalığı olan 5 hastada (%20,8) ailede hipertiroidi öyküsü mevcuttu. Başvuruda, Graves hastalığı tanısı alan tüm hastalara antitiroid ilaç tedavisi başlandı. Tüm hastalar antitiroid ilaçlar ile tedavi edildi, bunların ortalama 30,7±17,2 ay tedavi süresi sonrası sadece 6'sında remisyon sağlandı. 17 Graves tanılı hastada tedavi kesildi; bunların 13'ünde relaps görüldü. Antitiroid ilaç yan etkileri Graves hastalığı olan 3 hastada (%13) gözlendi; transaminazlarda artış hastaların %8,6'sında, artrit/artralji %4,3'ünde görülmüştür. Antitiroid ilaçlar 10 yaşından daha genç hastalarda birinci tedavi seçeneği olarak düşünülmektedir, ancak transaminaz düzeyleri bu yaş grubunda yakından izlenmelidir. Graves hastalığı olan prepubertal hastaların vücut kitle indeksinin SDS'si pubertal hastalardan daha düşüktü, ancak anlamlı değildi (p=0,035 ) Medikal tedavi süresinde Hashimoto tiroiditiyle Graves arasında anlamlı fark yoktu. Graves hastalığıyla Hashimoto tiroiditi arasında serbest T3, serbest T4 ve TSH düzeyleri arasında anlamlı fark yoktu (p: 0,73, 0,6, 0,31). Graves hastalığı ağır hipertiroidisi olan hastalarda ve uzun süre antitiroid ilaç gereksinimi varlığında düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the prognosis of hyperthyroidism in children and adolescents and to evaluate the clinical course and treatment results of Graves' disease which is the main cause of hyperthyroidism in these age groups. The study population consisted of 36 patients diagnosed with hyperthyroidism between the years 2011-2018 in Uludağ University Pediatric Endocrinology Department. The diagnosis of hyperthyroidism was based on elevated free T3 and / or free T4 levels and suppressed TSH in the presence of clinical signs of hyperthyroidism. The diagnosis of Graves' disease was based on the presence of clinical and laboratory findings of hyperthyroidism and the positivity of TSH receptor antibody or presence of ophthalmopathy. The diagnosis of Hashimoto thyroiditis was made with the clinical symptoms and signs of hyperthyroidism, negative TSH receptor antibody, and increased thyroid autoantibodies and/or goiter with increased thyroid echogenicity in ultrasonography. Recurrence of symptoms and signs of hyperthyroidism after at least 18 months of antithyroid drug treatment was defined as relapse. The patients' symptoms, findings, thyroid hormones and thyroid autoantibody levels, family history, treatment regimens, side effects and treatment results were recorded as clinical and laboratory data. Regarding the etiology, Graves disease was diagnosed in 24 patients, Hashimoto's thyroiditis in 9 patients, congenital hyperthyroidism in 1 patient and toxinodular goitre in 2 patients. Medical records of 24 patients (21 girls and 3 boys) with Graves' disease were evaluated. The mean age at presentation was 11,8±6,1 years. 78.2% of the patients were pubertal at admission. Graves disease was more frequent in girls than in boys. The girls / boys ratio was 1/7. Five patients with Graves' disease (20,8%) had a family history of hyperthyroidism. Antithyroid drug therapy was started in all patients diagnosed with Graves' disease. All patients were treated with antithyroid drugs and remission was achieved in only 6 of them after a mean treatment period of 30,7 ± 17,2 months. Treatment was discontinued in 17 Graves patients; 13 of them (76%) had relapse. Antithyroid drug side effects were observed in 3 patients with Graves disease (13%); the increase in transaminases was seen in 8,6 % of patients and arthritis / arthralgia in 4,3%. Antithyroid drugs are considered as the first treatment option in patients younger than 10 years, but transaminase levels should be closely monitored in this age group. SDS of body mass index was lower in prepubertal patients with Graves' disease than in pubertal patients, but it was not significant (p = 0,035). There was no significant difference between Graves' disease and Hashimoto thyroiditis between free T3, free T4 and TSH levels (p: 0,73, 0,6, 0,31). Graves' disease should be considered in patients with severe hyperthyroidism and who require long-term antithyroid medication.