Dismenorede siklusun farklı fazlarında paraoksonaz ve arilesteraz enzimlerinin oksidan/ antioksidan kapasite ve aktiviteye etkisi
The impact of paraoxonase and arylesterase enzymes on differental phase of discenored cyclus on oxidant / antioxidant capacity and activity
  1. Tez No: 572229
  2. Yazar: GONCA TÜRKER ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FİLİZ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dismenore, Menstruel Siklus, Oksidatif Stres, Paraoksonaz, Arilesteraz, Dysmenorrhea, Menstrual Cycle, Oxidative Stress, Paraoxonase, Arylesterase
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Dismenorede Siklusun Farklı Fazlarında Paraoksonaz ve Arilesteraz Enzimlerinin Oksidan/ Antioksidan Kapasite ve Aktiviteye Etkisi Amaç: Dismenore reprodüktif dönemde oldukça sık görülen, kişide iş gücü ve zaman kaybına yol açabilen semptomatik bir hastalıktır. Dismenore etyopatogenezi hala net olarak aydınlatılamamıştır. Oksidatif stresin, patogenezde rol alabileciğini düşünerek serum PON, SPON, ARES düzeylerini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.11.2018 - 01.05.2019 tarihleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran yaşı 18-49 arasında olan, çalışmaya katılmaya gönüllü 38 hasta, 21 kontrol grubu toplam 59 katılımcı dahil edildi. Çalışma grubuna dahil edilen hastalardan ve kontrol grubu için gönüllü katılımcılardan sekiz saat açlık sonrası kan örnekleri alındı, bir saat içinde 3200 rpm de 10 dk santrifüj edilerek serumları ayrıldı. Hemoliz olan serum örnekleri çalışmaya dahil edilmedi. Kan örnekleri katkısız tüplere alındı. Alınan venöz kanlar; serumları ayrıştırılarak Ankara Yıldırım Beyazıt üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Laboratuarında PON ve Arilesteraz düzeyi çalışılmak amacıyla -80C'de depolanarak muhafaza edildi. Çalışma yapılacağı zaman tüm serum örnekleri oda ısısına getirildikten sonra biyokimya laboratuarında çalışıldı. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılmış ve istatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0.05). Hasta grubunun yaş ortalaması kontrol grubundan daha küçük olarak bulundu(p0.05). Hasta grubundaki kadınların en sık semptomu %86,80 ile bel ağrısı olarak belirlendi. Adet sancısını tedavi için en sık başvurulan yöntem %86,80 ile ilaç kullanımı olarak saptandı. Hasta ve kontrol grubundaki kadınların Ares, Pon ve Spon düzeyleri arasında D3 ve D21'de fark bulunamadı(p>0.05). Hasta grubunda D3 ve D21 de ölçülen ARES, PON ve SPON düzeyleri arasında fark yoktu(p>0.05). Kontrol grubunda D3 ve D21 de ölçülen ARES, PON, SPON değerleri arasında fark yoktu(p>0.05). Hasta grubundaki kadınların D3 ve D21 fazlarında yapılan ölçümleri ile hasta yaşı BMI ve menstruasyon süresi arasında anlamlı ilişki bulunamadı(p>0.05). Kontrol grubundaki kadınlarda D3 ve D21 fazlarında yapılan ölçümler ile hasta yaşı ve BMI arasında ilişki bulunamadı(p>0.05). D21 Pon düzeyi ile adet süresi arasında %52 negatif korelasyon gözlendi(p=0.015). Menstruasyon süresi arttıkça PON değeri azalmaktaydı. Sonuç: Çalışmamızda hasta grubunda menstruel siklusun 3. ve 21. günlerinde ölçülen antioksidan enzim (PON,ARES,SPON) düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir sonuca rastlanmadı; benzer sonuç kontrol grubu için de geçerli çıktı. Hasta ve kontrol grubunun menstruel siklusun 3. günlerinde ölçülen enzim düzeyleri arasında anlamlı bir sonuç elde edilemedi; benzer veriler 21. günde bakılan düzeyler için de geçerliydi. Bu çalışma sınırlayıcı bazı faktörlerin varlığına rağmen dismenorenin siklus bağımlı oksidan /antioksidan dengesinin araştırıldığı ilk çalışmadır. Verilerimiz sonucunda elde ettiğimizi düşündüğümüz antioksidan enzimlerin (PON,ARES,SPON) siklus bağımsız etki ettiği ve dismenoredeki iskemi ile ilişkisiz olduğu sonuçları bu alanda ortaya konulacak hipotezlerin daha farklı olması gerektiğini düşündürmektedir. Dismenore ve oksidatif stres arasındaki ilişkinin net gösterilebilmesi için sistemin başka komponentlerinin de araştırıldığı geniş kapsamlı çalışmalar planlanabilir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Paraoxonase and Arylesterase Enzymes on Differental Phase of Discenored Cyclus on Oxidant / Antioxidant Capacity and Activity Objective: Dysmenorrhea is a symptomatic disease that is very common in the reproductive period and can cause loss of labor and time. The etiopathogenesis of dysmenorrhea is still unclear. We tried to investigate serum PON, SPON, ARES levels considering oxidative stress may play a role in pathogenesis. Materials and Methods: 38 patients between the ages of 18-49, who voluntarily applied for Ankara Yıldırım Beyazıt University Atatürk Training and Research Hospital between 01.11.2018-01.05.2019, participated in the study. A total of 59 participants with 21 control groups were included in the study. Blood samples were taken from the patients included in the study group and volunteer participants for the control group after eight hours of fasting. Serum was separated by centrifugation at 3200 rpm for 10 minutes in one hour. Serum samples with hemolysis were not included in the study. Blood samples were taken into pure tubes. Venous blood samples were collected and stored in Ankara Yıldırım Beyazıt University Atatürk Training and Research Hospital Biochemistry Laboratory for storage of PON and Arylesterase levels at -80C. At the time of the study, all serum samples were brought to room temperature and then studied in the biochemistry laboratory. IBM SPSS Statistics 20 program was used for the estimation of the data, and p 0.05). The mean age of the patient group was smaller than the control group (p 0.05). The most common symptom of the women in the patient group was low back pain with 86.80%. The most commonly used method for the treatment of menstrual pain was drug use with 86.80%. Ares, Pon and Spon levels of the patients in the patient and control groups were not different in D3 and D21 (p> 0.05). There was no difference between ARES, PON and SPON levels measured in patients D3 and D21 (p> 0.05). There was no difference between ARES, PON and SPON values measured in D3 and D21 in the control group (p> 0.05). No significant correlation was found between the measurements in the D3 and D21 phases of the women in the patient group and patient age BMI and mens duration (p> 0.05). No correlation was found between patient age and BMI in the D3 and D21 phases in the control group (p> 0.05). There was a 52% negative correlation between D21 Pon level and menstrual period (p = 0.015). As mens time increases, pon value decreases. Conclusion: In our study, no statistically significant result was found between the antioxidant enzyme (PON, ARES, SPON) levels measured on the 3rd and 21st days of the menstrual cycle in the patient group. A similar result is valid for the control group. There was no significant difference between the enzyme levels of the patient and control groups on the third days of the menstrual cycle. Similar data are valid for the levels measured on the twenty-first day. This is the first study to investigate the cyclic-dependent oxidant / antioxidant balance of dysmenorrhea despite the presence of some limiting factors. The results of our data suggest that the antioxidant enzymes (PON, ARES, SPON) that we think were obtained independently from the cycle and not related to ischemia in dysmenorrhea suggest that the hypotheses to be put forward in this field should be different. In order to clearly demonstrate the relationship between dysmenorrhea and oxidative stress, extensive studies can be planned to investigate other components of the system.