Gastrointestinal stromal tümörlerin demografik ve klinik özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic and clinical features of gastrointestinal stromal tumors
  1. Tez No: 572243
  2. Yazar: NİHAL YÜCEL ÇAMCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM DELİGÖNÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: gastrointestinal stromal tümör, imatinib, sunitinib, sağ kalım, gastrointestinal stromal tumor, imatinib, sunitinib, survival
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Gastrointestinal stromal tümörler (GİST) gastrointestinal sisteminin en sık görülen mezenkimal tümörleridir. Asemptomatik, rastlantısal olarak yakalanan tümörlerden, agresif tümörlere kadar geniş bir klinik spekturum gösterir. En sık mide ve ince barsakta görülür. Total rezeksiyon halen en başarılı olan tedavi yöntemidir. Medikal tedavide imatinib tercih edilir. Bu çalışmanın amacı hastaların demografik, klinik, patolojik özelliklerini, prognostik risk faktörlerini, uygulanan tedaviler altında klinik seyirlerini, sağ kalım sürelerini incelemek ve güncel literatür bilgileri ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2002-2017 yılları arasında GİST tanılı 54 hasta dahil edildi. Retrospektif olarak hastaların demografik, klinik, patolojik özellikleri, uygulanan tedaviler, klinik seyirleri, sağ kalım süreleri hastane bilgi sisteminden elde edildi. GİST'in en sık yerleşim yeri ince barsak, en sık 2. yerleşim yeri mide, en sık başvuru şikayeti karın ağrısı bulundu. Ortalma yaş 56.15, erkeklerde daha sık saptandı. En sık metastaz yeri karaciğerdi. En sık immunhistokimyasal boyanma belirteci CD117 idi. Hastaların çoğu yüksek riskli hastalığa sahipti. Küratif cerrahi yapılan hastalarda sağ kalım süresi daha uzun saptandı. Progresyon üzerine yüksek mitotik indeks ve lenf nodu metastazının risk oluşturduğu bulundu. Tümör çapı, yerleşim yeri, evre ile progresyon arasında ilişki gösterilemedi. Hastalarda cerrahi tek küratif tedavidir ve sağ kalımı artırmaktadır. Hastalarda progresyon açısından risk değerlendirmesinde mitotik indeks ve lenf nodu metastazı varlığı mutlaka dikkate alınması gerekir.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal stromal tumors (GIST) are the most common mesenchymal tumors of the gastrointestinal tract. It has a wide clinical spectrum ranging from asymptomatic, incidental tumors to aggressive tumors. It is most commonly seen in the stomach and small intestine. Total resection is still the most successful treatment modality. Imatinib is preferred for medical treatment. The aim of this study is to investigate the demographic, clinical, pathological features of the patients, prognostic risk factors, clinical course of treatment, survival time and compare this with current literature. Fifty-four patients diagnosed with GIST between 2002-2017 in Uludağ University Medical Faculty Hospital were included in the study. The patients' demographic, clinical, pathological characteristics, treatments, clinical course and survival were obtained retrospectively from the hospital information system. The most common location of GIST was small intestine, the second most common location was stomach, and the most common complaint was abdominal pain. The mean age was 56.15 years and it was more common in males. The most common site of metastasis was liver. The most common immunohistochemical staining marker was CD117. Most patients had high-risk disease. The survival time was longer in patients undergoing curative surgery. High mitotic index and lymph node metastasis were found to be risky on progression. No correlation was found between tumor diameter, location, stage and progression. Surgery is the only curative treatment in patients and increases survival. Mitotic index and lymph node metastasis must be taken into consideration in risk assessment for progression in patients.