Çocuklara uygulanan dokunma ve masaj tekniklerinin ebeveynlik rolü algısı ve algılanan stres üzerine etkisi
The relationship between touch and massage techniques applied to children and perception of parenting role and perceived stress
- Tez No: 572242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergoterapi, Dokunma ve Masaj, Ebeveyn Stresi, Ebeveynlik Rolü, Duyusal İşlemleme, Occupational Therapy, Touch and Massage, Parental Stress, Parenting Role, Sensory Processing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırma Ergoterapist bakış açısıyla planlanan dokunma ve masaj tekniklerinin ebeveyn üzerindeki rol algısı ve algılanan stres üzerindeki etkilerini ve duyusal işlemleme açısından çocuktaki değişimi incelemek için yapılmıştır. Uygulamaya normal gelişim gösteren 3-6 yaş aralığında 18'i kız, 12'si erkek toplam 30 çocuk ve ebeveynleri dahil edilmiştir. Ebeveyn Stres İndeksi, Ebeveynlik Rolüne İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği ve Duyu Profili Testi kullanılmıştır. Ebeveynlere Ergoterapist tarafından Duyu Bütünleme Teorisi çerçevesinde planlanmış birtakım dokunma ve masaj teknikleri öğretilmiştir. Ebeveynlerce uygulanan günlük 15 dakikalık ve 20 seanslık uygulama süreci takip edilmiştir. Seanslar tamamlanınca testler tekrar uygulanmıştır. Bulgulara göre uygulamanın sonunda ebeveyn stres düzeyinde düşüş, ebeveynlik rol algısı ve çocukların duyusal işlemleme becerilerinde artış görülmüştür. Çalışma, dokunma ve masaj tekniklerinin ebeveyn çocuk etkileşimine katkı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study conducted to examine the effects of tactile and massage techniques planned on the Occupational Therapist's perpspective on the role perception and perceives stress on the parent and the changes in the child terms of sensory processing. A total of 30 children (18 females and 12 males) and their parents between the age 3-6 were included in the study. Parental Stress Index, Self-Perception Scale for Parenting Role and Sensory Profile Test were used. Parents were taught a number of touch and massage techniques planned by the Occupational Therapist within the framework of Sensory Integration Theory. The 15- minute and 20 session implementation period was followed by the parents. After the sessions were completed, the tests were repeated. According to the findings, at the end of the study, parental stres level, parenting role perception and children's sensory processing skills gradually appeared. The study shows that touch and massage techniques benefit parent-child interaction.