Bir aydınlanma düşünürü olarak Voltaire'de din ve devlet ilişkisi
The relationship between religion and state of an enlightenment thinker Voltaire
- Tez No: 572366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, Voltaire, Özgürlük, Eşitlik, Hoşgörü, Din, Devlet, Enlightenment, Voltaire, Freedom, Equality, Tolerance, Religion, State
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Aydınlanma, aklı ön plana çıkaran, akıldışı ögeleri reddeden bir akımdır. Bu nedenle Aydınlanma Çağı, Akıl Çağı olarak da adlandırılmaktadır. Aydınlanmanın en köklü değişim ve dönüşümü Fransa'da yaşanmıştır. Bu dönem Fransa'sında iktidar ve kilisenin halkı kendi çıkarları için kullandı ve sömürdü. İşkenceler ve aşırılıklar ortaya çıktı. Bu nedenle Fransız düşünürler örgütlenerek bu duruma karşı çıkmışlardır. Voltaire, Fransa'da Aydınlanmanın öncülüğünü yapan önemli bir düşünürdür. Onun ortaya koyduğu eşitlik, özgürlük ve hoşgörü gibi değerler günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır. O aklın karşısında yer alan batıl inanç ve kilisenin dogmalarını reddederek, inancı akıl temeline oturtmaya çalışmıştır. Topluma iyiyi, doğruyu, güzeli aşılayan bir din toplum için gereklidir, düşüncesine sahiptir. Ancak dinin ve din adamlarının yönetim alanına karışmasına karşı çıkar. Bu durumun çok tehlikeli sonuçlar yaratacağını söyler. Bu sebepten dolayı kilisenin devlet denetimine tabi olması gerekir. Kilisenin yargılama yetkisi elinden alınmalı, kilise yasaları da devletin salt onayına tabi olmalıdır. Bu şekilde din adamlarının toplumu sömürmesinin önüne geçilebilir. Devletin buradaki görevi kilise ve din adamlarını koruyup kollamaktır. Ancak bu şekilde devlet tüm kuvvetleri kendi elinde toplayabilir. Voltaire'in din devlet işlerinin ayrılması gerekliliği üzerine olan görüşleri laik seküler düzenin temelini atmıştır.
Özet (Çeviri)
Enlightenment is a movement that features reason and refuses irrational factors. That is why Age of Enlightenment is called as Age of Reason as well. The most radical change of Enlightenment occurred in France. The period in France, churc and goverment used public for their self-interest and exploited them. Torturing and extremism showed up. So French philosophers objected to this situation by organising. Voltaire was an important philosopher wholed Enlightenment in France. The values that he supported like equality, freedom and toleration are still valid. He tired to put the faith on the basis of reason by rejecting supersititon and Chuech's dogma which are against the reason. He thought that the religion was necessaryy which suggested kindness, truth and beauty for society. However, he pbjected religion and men of God to get involved in management domain. He said that situation might cause very dangerous results. That is why churches should be tied to state supervision. The jurisdiction of churchshould be bereavedand clericalism should be tied to state approval. That is the way how to prevent men of God exploiting community. Here, the duty of government is to protect the church and the men of God. This is the only way for state toincorporate all the Powers. Voltaire' s opinion about secularizing laid the base of secular regime.