Pediatrik onkoloji hastalarında nütrisyonel durumun değerlendirilmesi
Evaluati̇on of nutritional situation in pediatric oncology patients
- Tez No: 572406
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL BERRİN SEVİNİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanser, çocuklar, malnütrisyon, antropometrik ölçümler, Cancer, children, malnutrition, anthropometric measurements
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çocuk onkoloji hastalarınâa malnütrisyon sık karşılaşılan önemli bir sorundur. Hastalarda tanı anında veya kanser tedavisi sırasında gelişebilir. Bir çocuk malnütrisyonlu hale geldikten sonra tedavisi daha zor olduğu için, hastalar tanıdan itibaren dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve izlenmelidir. Literatürde bu hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesiyle ilgili yapılmış çalışmalar mevcuttur. Bu tez çalışmasında, çocuk onkoloji hastalarında tanı anında ve tedavi sırasında beslenme durumunun antropometrik ölçümlerle değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 1 Şubat 2018–31 Temmuz 2018 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Polikliniği'ne başvuran ve yeni tanı alan 1-17 yaş arası 43 kanserli çocuk hastanın beslenme durumu tanı anında ve 6 aylık tedavi periyodu süresince antropometrik ölçülerle değerlendirildi. Tanı anında (0. ay) ve 6 ay boyunca aylık olarak hastaların vücut ağırlığı, boy, orta kol çevresi ve subskapular, triseps deri kıvrım kalınlığı ölçümleri yapıldı. Ölçümlerden vücut ağırlığı z-skoru, boy z-skoru, orta kol çevresi z-skoru, subskapular ve triseps deri kıvrım kalınlığı z-skorları, boya göre ağırlık (BGA) ve beden kitle indeksi değerleri (BKİ) bulundu. Çalışmaya alınan hastaların demografik, klinik özellikleri ve tedavi uygulamaları kaydedildi. Çalışmaya alınan toplam 43 hastanın 26'sı erkek (%60,5), 17'si kız (%39,5) olarak saptandı. Çalışmadaki hastaların 11'i beyin tümörü (%25,6), 7'si kemik ve diğer yumuşak doku sarkomu (%16,3), 6'sı nöroblastom (%14), 5'i non-Hodgkin lenfoma (%11,6), 4'ü Hodgkin lenfoma (%9,3), 3'ü Wilms tümörü (%7), 3'ü hepatoblastom (%7) ve 1'er nazofarengeal karsinom, renal karsinom, nut karsinom, endodermal sinüs tümörü (%9,3) tanılarına sahipti. Hastalarda tanı anında ve 6. ayda antropometrik ölçümlere göre değişen %39,5 ile %45 arasında malnütrisyon oranları tespit edildi. Antropometrik ölçümler aylık olarak tanı gruplarına göre incelendiğinde özellikle beyin tümörü ve sarkom tanılı olgularda nütrisyonel parametrelerde yüksek düzeyde bozulma saptandı. Antropometrik ölçümlerin z-skorları tanı grupları arasında karşılaştırıldı ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Total parenteral nütrisyon (TPN) desteği almayan grupta, TPN desteği alanlara göre beden kitle indeksindeki azalmanın altı aylık izlem boyunca daha fazla olduğu gözlendi (p=0,04). Beyin tümörlü hastalarda araya giren nötropenik sepsis atakları sebebiyle kemoterapi sürelerindeki gecikmenin lenfomalı olgulara göre daha fazla olduğu saptandı (p=0,03). Sonuç olarak pediatrik onkoloji vakalarında malnütrisyon erken dönemde tanınmalı ve daha da önemlisi gerekli beslenme desteğiyle engellenmelidir. Bu çalışmada cilt kalınlığı ölçümleri ile boy, kilo, BKİ değerleri arasında nütrisyonel durumun değerlendirilmesi açısından fark olmadığı gözlendi. Özellikle beyin tümörü ve sarkom tanılı hastalarda erken dönemde beslenme desteği başlanması önerilmektedir. Hasta sayısı daha fazla olan gruplarla yapılacak çalışmalarla, kanserli hastalarda malnütrisyon erken dönemde tanınmalı ve engellenmelidir.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is a common problem in pediatric oncology patients. Patients can experience it at time of diagnosis or during cancer treatment. Since treatment is more difficult after a child becomes malnourished. Patients should be carefully evaluated and monitored from the time of diagnosis. There are studies in the literature on the assessment of nutritional status in these patients. The aim of this study was to evaluate the nutritional status of pediatric oncology patients at diagnosis and during treatment with anthropometric measurements. In our study, the nutritional status of 43 pediatric cancer patients aged 1-17 years who applied to Bursa Uludag University Faculty of Medicine Pediatric Oncology Polyclinic between February 1, 2018 and July 31, 2018 were evaluated by anthropometric measurements at the time of diagnosis and during the 6 month treatment period. Body weight, height, mid arm circumference and subscapular, triceps skinfold thickness measurements were performed at the time of diagnosis (0. month) and monthly for 6 months. Body weight z score, height z score, mid arm circumference z score, subscapular and triceps skinfold thickness z scores, weight for height (WFH) and body mass index values (BMI) have been calculated. Demographic, clinical features and treatment applications of the patients included in the study were recorded. Of the 43 patients included in the study, 26 were male (60,5%) and 17 were female (39,5%). Eleven of the patients in the study had brain tumors (25,6%), 7 of them had bone and other soft tissue sarcomas (16,3%), 6 of them had neuroblastomas (14%), 5 of them had non-Hodgkin lymphoma (11,6%), 4 of them had Hodgkin lymphoma (9,3%), 3 of them had Wilms tumor (7%), 3 of them had hepatoblastoma (7%) and 1 had nasopharyngeal carcinoma, renal carcinoma, nut carcinoma, endodermal sinus tumor (9,3%). Malnutrition rates were determined as 39,5% and 45% at the time of diagnosis and at the 6th month according to anthropometric measurements. When the anthropometric measurements were examined monthly according to the diagnostic groups, high levels of deterioration in nutritional parameters were detected especially in patients with brain tumor and sarcoma. The z scores of anthropometric measurements were compared between the diagnostic groups, but statistically no significant difference was found. The decrease in body mass index was higher in patients who did not receive total parenteral nutrition (TPN) support than those who received TPN support during the six month follow-up (p=0,04). In patients with brain tumors, it was found that the delay in chemotherapy time was longer than in patients with lymphoma due to intervening neutropenic sepsis attacks (p=0,03). In conclusion, malnutrition should be recognized early in pediatric oncology cases and more importantly, prevented with the necessary nutritional support. In our study, it was observed that there was no difference between skin thickness measurements and height, weight, BMI values in terms of nutritional status. Early nutritional support is recommended especially in patients with brain tumor and sarcoma. Malnutrition should be recognized and prevented in the early period in cancer patients by studies with larger number of patients.