Merkezi yönetim binalarında kullanıcı gereksinimlerinin belirlenmesi
Defining the user needs of central administration buildings
- Tez No: 572517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YEĞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamu binaları, Valilik binaları, Kullanım sonrası değerlendirme, Kullanıcı gereksinimleri, Public buildings, Governer's buildings, Post-occupancy evaluation, User needs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 420
Özet
Bu çalışmada; merkezi yönetim yapılarında kullanıcı gereksinimlerini belirlemek; mevcut bina programlarının güncellenmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamak; projeleri ulusal yarışma ve hizmet alımıyla temin edilen binaların sorunlarını belirlemek; tasarıma girdi oluşturacak program verilerini saptamak hedeflenmiştir. Çalışma, projeleri ulusal yarışma ve hizmet alımı yöntemiyle temin edilen 8 valilik binasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, veri toplama metodu olarak Kullanım Sonrası Değerlendirme yöntemi kullanılmış, teşhis edici düzeyde bilgi sağlanmıştır. Valilik binaları kamu binaları standartları, anketler ve yapılan gözlemler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda valilik binalarının kamu binaları standartlarına yeterince uymadığı; uyum sağlansa dahi kullanıcı gereksinimlerini karşılamaya yönelik yeterliliği sağlayamadıkları saptanmıştır. Projeleri ulusal yarışma ve hizmet alımıyla temin edilen binalar arasında benzerlik ve farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Valilik binalarında kullanıcı gereksinimleri belirlenmiş ve daha başarılı çözümlerin üretilmesine yönelik program verileri oluşturulmuştur. Kullanıcı gereksinimlerini karşılamaya yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the purpose was to define the user needs in central administration buildings, to contribute to the updating and development of the existing building programs, to define the problems of buildings whose projects are provided with national competitions and service procurement, and to define the program data that will constitute input for future design works. The study was conducted in 8 governor's buildings whose projects were obtained via national competitions and service procurement. The post-occupancy evaluation method was used as the data collection method in the study; and the data was provided at diagnostic level. The governer's buildings were evaluated in line with public buildings standards, questionnaires, and observations. As a result of the evaluations, it was observed that the governor's buildings did not meet the public buildings standards at an adequate level; and even if compliance was achieved in some buildings, they did not meet the needs of users. It was defined in the present study that there are similarities and differences between the buildings whose projects are provided with national competitions and service procurement. The needs of users in the governor's buildings were defined, and program data were created to produce more successful solutions.The solution proposals were produced to meet user needs.