Karaman ilinde kullanılan bitkisel halk ilaçları
Herbal folk drugs used in Karaman
  1. Tez No: 572529
  2. Yazar: ZAHİDE CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Halk İlaçları, Merkez, Karaman, Tıbbi Bitkiler, Türkiye, Karaman, Center, Medicinal Plants, Traditional Folk Medicines, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Karaman il merkezinde sık kullanılan geleneksel halk ilaçlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Mart 2018-Temmuz 2019 tarihlerinde arasında Karaman ilinde halk ile görüşmeler yapılarak hazırlanmıştır. 65 kişi ile görüşme yapıldı. 47'si kaynak kişi olarak kabul edildi. Kaynak kişilerin %25,5 erkek, %74,5 kadın olarak belirlendi. Öğrenim durumları ise ilkokul %53,2, ortaokul % 4,3, lise 23,4, lisans %19,1 olarak tespit edilmiştir. Yaş oranlarında ise en fazla 60 yaş ve üstü (%46,8) kişi tespit edildi. 43 bitki, bitkisel halk ilaçları kapsamında değerlendirildi. Halkın kullanmış olduğu bitkiler tedavi yerlerine göre 43 başlığa ayrılmıştır. Bu başlık altında mide (7), öksürük, grip, soğuk algınlığı (6), ödem atıcı (4), idrar yolu (4) rahatsızlıklarında bitkisel tedavi kullanıldığı saptandı. Bitkilerin çoğunlukla yaprak, gövde ve meyvesi tercih edilmiştir. Bitkisel halk ilaçlarının kullanım şekli olarak da daha çok enfüzyon ve dekoksiyon yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to determine the traditional community medicine used in Karaman City Centre. The study was conducted between March 2018 and July 2019 in Karaman with public consultation. 65 people have been interviewed. 47 of them accepted as the source. The people of the source determined as 74.5 percent female and 25.5 percent male. The percentage of educational background is identified as 53.2 percent primary school graduate, 4.3 percent secondary school graduate, 23.4 percent high school graduate, 19.1 percent postgraduate. As for the age rate, 60 and above(46.8 percent) is determined at most. 43 herbs are evaluated within the scope of community herbal medicine. These herbs are divided into 43 chapters according to the treatment areas using herbs by the public. Under these chapters, it is detected that herbs are used for therapeutic purposes at most with the diseases related to stomach(7), urethra(4), cough(6), influenza(6), cold(6), oedema(4). Leaf, stem and fruit of the plants are mostly preferred. As for the usage of community herbal medicine, the processes of infusion and decoction are used much more.