Plazma sprey yöntemiyle kaplanmış dizel ve benzinli motorun dinamiksel titreşim analizinin kestirimci yöntemiyle araştırılması
Investigation of dynamic vibration analysis of diesel and gasoline engine coated with plasma spray method
- Tez No: 572537
- Danışmanlar: PROF. DR. HANBEY HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Termal Bariyer Kaplama, kestirimci bakım, Benzinli Motor Dizel Motor, titeşim, termografi, biyodizel, Thermal Barrier Coating, predictive maintenance, Gasoline Engine Diesel Engine, vibration, thermography, biodiesel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında içten yanmalı motorlara Termal Bariyer Kaplama (TBK) uygulanmıştır. TBK uygulaması ile motorların yakıt tüketiminin azaltılması, emisyonlarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan benzinli ve dizel motorların kaplanma yöntemi plazma sprey yöntemidir. Plazma sprey kaplama yönteminin seçilmesinin başlıca nedenleri; uygulanmasının kolay olması, basit donanım gerektirmesi, ekonomik, güvenli ve kullanılan toz karışımın kimyasal kompozisyonunda değişiklik yapılabilirliğidir. Benzinli motorun kaplanma malzemesi olarak krom karbür (Cr3C2 ) kullanılmıştır. Dizel motorun kaplama malzemesi olarak krom oksit (Cr2O3 ) kullanılmıştır. Bu motorların piston ve supapları kaplanarak; titreşim ve termografi analizleri yapılmıştır. Ayrıca ham aspir yağı ve ham çitlembik yağlarından, transesterifikasyon yöntemi uygulanarak biyodizel yakıtlar üretilmiştir. Adyabatik özellik kazandırılmış motorda; D-2 yakıt ve biyodizel yakıtların D-2 yakıt ile karışımları, alternatif yakıt olarak kullanılmıştır. Kaplama öncesinde ve sonrasında dizel motorun NOx, CO, CO2, HC, duman yoğunluğu emisyon değerleri, egzoz gaz sıcaklığı (EGS) ve özgül yakıt tüketimi (ÖYT) değerleri ölçülmüştür. Benzinli motorun NOx, CO, CO2, HC emisyonları, EGS ve ÖYT değerleri ölçülmüştür. Bu değerler grafikler yardımıyla yüzdesel olarak karşılaştırılmıştır. Hem dizel hemde benzinli motorun kaplama öncesi ve sonrası kestirimci bakım yöntemleri olan titreşim ve termografi analizleri yapılmış ve yorumlanmıştır. TBK ile dizel motor egzoz emisyonlarından HC, CO, duman yoğunluğu emisyonu ve ÖYT değerlerinde düşüş, CO2, NOx ve EGS değerinde ise artış olmuştur. Benzinli motor egzoz emisyonlarından HC, CO, ÖYT değerlerinde azalma, CO2, NOx ve EGS değerlerinde ise artış olmuştur. Elde edilen sonuçlar TBK ve yakıt olarak biyodizel kullanımının motorlarda egzoz emisyon, ÖYT ve EGS değerlerinde dikkate alınacak bir iyileşme olduğunu göstermiştir
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Dynamic Vibration Analysis of Diesel and Gasoline Engine Coated with Plasma Spray Method In this thesis, Thermal Barrier Coating (TBK) is applied to internal combustion engines. With the TBK application, it is aimed to reduce the fuel consumption of the engines and to improve their emissions. In this study, the method of coating of gasoline and diesel engines is plasma spray method. The main reasons for choosing plasma spray coating method are; is easy to apply, requires simple equipment, economic, safe and chemical composition of the powder mixture used can be modified. Chromium carbide (Cr3C2) is used as the coating material of the gasoline engine. Chromium oxide (Cr2O3) is used as the coating material of diesel engine. Plungers and valves of these engines are covered; vibration and thermography analyzes were performed. In addition, biodiesel fuels were produced from crude safflower oil and crude chickpea oils by transesterification method. Adiabatic feature gained engine; Mixtures of D-2 fuel and biodiesel fuels with D-2 fuel were used as alternative fuels. NOx, CO, CO2, HC, smoke density emission values, exhaust gas temperature (EGS) and specific fuel consumption (AGT) values of the diesel engine were measured before and after coating. NOx, CO, CO2, HC emissions, EGS and AGB values of the gasoline engine were measured. These values were compared as percentages by means of graphs. Vibration and thermography analyzes, which are predictive maintenance methods of both diesel and gasoline engines before and after plating, are made and interpreted. With TBK, diesel engine exhaust emissions, HC, CO, smoke density emission and AGE values decreased, CO2, NOx and EGS values increased. Among the gasoline engine exhaust emissions, HC, CO, AGE values decreased and CO2, NOx and EGS values increased. The results showed that the use of biodiesel as TBK and fuel is an improvement to be taken into consideration in exhaust emission, AGT and EGS values in engines.