Tarımsal ve kırsal kalkınma alanında yapılan desteklerin Sivas ili kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of agricultural and rural development support in the scope of Sivas
- Tez No: 572567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT BALIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Tarım, Kalkınma, Destek, Sivas, Agriculture, Development, Support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren tarımsal ve kırsal kalkınma Türkiye'nin kalkınma sürecinde önemli rol oynamıştır. Türkiye'nin kalkınmasında tarım çok büyük öneme sahip olmuş ve bu doğrultuda çalışmalar yürütülmüştür. Gerek uluslararası, gerek ülke finansmanı ile sağlanan destekler ile tarım, sürekli geliştirilmeye ve ilerletilmeye çalışılmıştır. Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarımsal kalkınma giderek önem kazanmaya başlamıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylık sürecinde, Avrupa Birliği'nin aday ülkelere verdiği mali desteklerden Türkiye de büyük ölçüde faydalanmış ve bu destekler tarımsal kalkınma sürecinde önemli paya sahip olmuştur. Yalnızca Avrupa Birliği destekleri ile sınırlı kalınmamış Dünya Bankası gibi uluslararası finansman kaynağı sunan kuruluşlardan da destekler sağlanmaya çalışılmıştır. Türkiye'de bütün illerde olduğu gibi Sivas ili de bu desteklerden faydalanmış, yerel, bölgesel ve en önemlisi de ülke ekonomisine katkı sağlamaya başlamıştır. Bu çalışmamızda Sivas ilinde tarımsal ve kırsal alanlarda yapılan destekler incelenmeye çalışılmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde kalkınma konusu genel olarak ele alınmıştır. Kalkınmanın tanımı yapılmaya çalışılmış ve tarımsal ve kırsal kalkınma konusu ile ilişkilendirilerek kırsal alan, kırsal kalkınma gibi tanımlamalarda bulunulmuştur. Diğer yandan Türkiye'nin tarımsal ve kırsal konusunda verileri incelerek, değerlendirmelerde bulunulmuş ve Türkiye tarımının boyutu ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen süre zarfında uygulanan tarımsal ve kırsal kalkınma politikaları ele alınmış, bu politikaların Türkiye tarımına etkileri değerlendirilmiştir. Yine aynı bölümde Türkiye'de kırsal kalkınma politikalarını uygulayan kurum ve kuruluşlar hakkında bilgiler verilmiş ve bu kuruluşların Türkiye tarımına etkileri üzerende durulmuştur. Üçüncü bölümde Sivas ilinin sosyo-ekonomik yapısı, kısa tarihi, coğrafi yapısı ve tarım ve hayvancılık verileri üzerinde durulmuştur. Yine aynı bölümde Sivas ilinde gerçekleştirilen tarımsal ve kırsal desteklerin kapsamı, miktarı ve hangi alanlarda desteklerin yapıldığı belirtilmiş ve değerlendirilmelerde bulunmuştur. Sonuç olarak Sivas ilinin tarımsal yapısının incelendiği bu bölümde, Sivas iline yapılan ve yapılacak olan desteklerin, kalkınma sürecinde ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları incelenmiş ve kalkınma sürecinde tarımın gerek Sivas için gerek bulunduğu bölge için gerek Türkiye için önemi üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agricultural and rural development from the earliest years of the Republic of Turkey has played an important role in the development process. Turkey's agricultural development has been very great importance, and studies have been conducted in this direction. With the support provided by both international and country financing, agriculture has been tried to be continuously developed and improved. In Turkey, as in the world in recent decades it has become increasingly gaining in importance to agricultural development. European Union candidacy process of Turkey in the European Union have benefited from the financial support given to the candidate countries Turkey and also greatly supports this process has had a significant share in agricultural development. It was also tried to provide support from international funding sources such as the World Bank. As in all the provinces of Sivas in Turkey have also benefited from this support, local, regional and most importantly, have started to contribute to the country's economy. In this study, agricultural and rural subsidies in Sivas were investigated and evaluated. In the first part of the study, the issue of development is discussed in general. The definition of development was tried to be made and definitions related to rural and rural development were made by associating with the issue of agricultural and rural development. In other news, Turkey's tapering data on agricultural and rural, have been made to the size of the agricultural assessment and Turkey were discussed. In the second part of the foundation of the Republic in Turkey until today discussed agricultural and rural development policies implemented during the period, the effects of these policies are evaluated Turkey's agriculture. However, information about the same part of rural development policies implemented by institutions and organizations in Turkey and has been focused on agriculture for their effects on Turkey of these organizations. In the third chapter, socio-economic structure, short history, geographical structure and data of agriculture and animal husbandry are given. In the same section, the scope, amount and support of the agricultural and rural subsidies realized in Sivas province were determined and evaluated. As a result, this part of the examination of the agricultural structure of the province of Sivas, Sivas made to the provinces and the support to be made, the process of development in the economic, examined the social and cultural dimensions of the development process in need of agricultural need for the region need to Sivas to Turkey has attempted to emphasize its importance.