Acil serviste serebral sinüs ven trombozu tanısı almış hastaların analizi
Analysis of patients diagnosed as cerebral sinus vein thrombosis in the emergency department
- Tez No: 572714
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, sinüs ven trombozu, gebelik, lohusalık, venöz tromboz, Emergency department, sinus venous thrombosis, pregnancy, puerperium, venous thrombosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil serviste serebral sinüs ven trombozu tanısı almış hastaların klinik değerlendirmesini yapmaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında, 01.01.2008-31.12.2017 tarihleri arasında (10 yıllık sürede) serebral sinüs ven trombozu tanısı almış ve hastaneye yatırılmış hastalarda geriye dönük olarak yapılmıştır. Hastaların tespiti için hastane bilgi yönetim sistemi ve arşiv kayıtları kullanılmıştır. Serebral sinüs ven trombozu tanısı almış olan bu hastalar için demografik ve klinik bilgilerine ilişkin sorulardan oluşan bir form hazırlanmış, bu formlar doldurulmuş ve formlardaki bilgiler elektronik ortama kaydedilmiştir. Kaydedilen verilerin istatistiksel incelemeleri yapılmıştır. İstatistiksel incelemelerde SPSS 22.0 for Windows paket programları ve Turcosa Cloud (Turcosa Ltd Co) istatistik yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Acil serviste serebral sinüs ven trombozu tanısı alan 18 yaş ve üzeri 72 hasta tespit edilmiştir. Hastaların 50'si (69,4) kadın, 22'si (30,6) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 39,62 ± 16,80 (18-89) yıl idi. Baş ağrısı en sık başvuru semptomu idi (n=59, %81,9). Hastalarda en sık trombüs lokalizasyonu sol transvers sinüs (n=47; %65,3) idi. Sağ tranvers sinüs (n=30; %41,7) ve sol sigmoid sinüs (n=22; %30,6) diğer sık tutulan lokalizasyonlardı. Hastaların 38'inde (%52,8) çoklu sinüs tutulumu mevcuttu. Yatış öncesi tespit edilen en sık risk faktörleri lohusalık (n=7; %9,7), gebelik (n=6; %8,3) ve oral kontraseptif kullanımı (n=6; %8,3) idi. Yatış sonrası hastaların 14'ünde (19,4) hiperhomosisteinemi, 8'inde (%11,1) protein S eksikliği en sık tespit edilen risk faktörleridir. Hastaların 36'sına (%50) anfraksiyone heparin, 32'sine (%44,4) düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisi başlanmıştır. Sonuç: SVT; teşhisi ve tanınması zor klinik bir durumdur. Hastalar oldukça değişken ve müphem şikayetlerle başvurabilirler. Bu hastaların büyük çoğunluğu acil serviste tanı almaktadır. Baş ağrısı acil servise en sık başvuru şikayetleri arasında yer almaktadır. Hastalığın özellikle genç erişkin yaştaki kişilerde ve kadınlarda daha sık görüldüğü akılda tutulmalıdır. Hastalığın erken tanısının prognozu iyileştirmedeki rolü düşünüldüğünde acil servislerde baş ağrısı, bulantı-kusma, görme problemleri gibi farklı nörolojik semptomlar ile başvuran hastalarda SVT göz ardı edilmemelidir. Bu hastalarda risk faktörleri iyi analiz edilmeli, şüphe edilen hastalarda uygun görüntüleme yöntemleri ile tanı konulmaya çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to perform the clinical evaluation of patients diagnosed as cerebral sinus vein thrombosis in the emergency department. Patients and Methods: The study was carried out retrospectively in the Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical School. The patients diagnosed as cerebral sinus vein thrombosis in the emergency department and admitted to the hospital between 01.01.2018 and 31.12.2017 were included in the study. The hospital information system and archive records were used to identify the patients. A form in advance including questions on demographic characteristics and clinical information of the patients was filled in for each patient. These data were then transferred to an electronic database and statistically analyzed. In statistical analysis SPSS 2.0 for Windows package program and Turcosa Cloud (Turcosa Ltd Co) statistical program were used. Results: A total of 72 patients aged 18 years or older diagnosed as cerebral sinus vein thrombosis in the emergency department and admitted to the hospital between 01.01.2018 and 31.12.2017 were identified. Fifty (69.4 %) of the patients were female and 22 (30.6 %) were male. The mean age of the patients was 39.62 ± 16.80 (18-89) years. Headache was the most common presentation symptom (n = 59, 81.9 %). The most common thrombus localization was left transverse sinus (n = 47; 65.3%). The right tranvers sinus (n = 30; 41.7%) and the left sigmoid sinus (n = 22; 30.6%) were the other common localizations. Multiple sinus involvement was present in 38 (52.8%) patients. The most common risk factors detected before hospitalization were puerperium (n = 7; 9.7%), pregnancy (n = 6; 8.3%) and oral contraceptive use (n = 6; 8.3%). The most common risk factors detected after hospitalization were hyperhomocysteinemia in 14 (19.4 %) patients and protein S deficiency in 8 (11.1%) patients. Thirty-one patients (50%) received heparin and 32 (44.4%) low molecular weight heparin. Conclusion: SVT is a clinical condition that is difficult to diagnose and to recognize. Patients may present with very different and obscure complaints. The majority of these patients are diagnosed in the emergency department. Headache is one of the most common complaints of the emergency department. It should be kept in mind that the disease is more common in young adults and women. Considering the role of early diagnosis of the disease in improving prognosis, SVT should not be ignored in patients presenting with neurological symptoms such as headache, nausea, vomiting and visual problems in emergency departments. Risk factors should be analyzed well in these patients and diagnosis should be made with appropriate imaging methods in suspected patients.