Sivil havacılık sektöründe uçak bakım maliyetlerinin yıllara göre incelenmesi: İstanbulda kurulu bir uçak bakım firması üzerine bir uygulama
Investigation of aircraft maintenance costs in civil aviation sector by years : An application on a installed aircraft maintenance company in İstanbul
- Tez No: 572778
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Panel veri analizi, Sivil havacılık, Uçak Bakım, Panel data analysis, Civil aviation, Aircraft Maintenance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde milyonlarca insan havayolu ulaşımı kullanmaktadır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün açıklamalarına göre 2018 yılında havayolu vasıtasını tercih eden yolcu sayısı yaklaşık olarak 4.3 milyarı bulmuştur. Aynı yıl içinde taşınan kargo miktarı da oldukça yüksek miktarlara ulaşarak, taşınan toplam kargo miktarı 62 milyon ton olmuştur. Havacılık sektöründe önemli bir paya sahip olan Türkiye'de 2018 yılında 210 milyon yolcu havayolu taşımacılığını tercih etmiş ve yaklaşık olarak 2 milyon uçuş gerçekleştirilmiştir. Aynı dönemde 3.8 milyon ton kargo taşıması havayolu aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün artan rekabet seviyeleriyle birlikte işletmelere ve kurumlara ait hava araçlarının sayısında önemli oranda artışlar yaşanmıştır. Zaman geçtikte daha fazla uçuş faaliyeti gerçekleştiren hava araçlarının görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duydukları ekipman ve teknik altyapının sıklıkla kontrolden geçmesi, bir takım iyileştirmelerin yapılması ve bakımı yapılan bölgedeki etkinliğin ve verimliliğin istenen seviyelerde olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle farklı tipteki uçaklar belirli uçuş saatlerini tamamladıklarında veya bir arıza olması durumunda bakım ve onarım merkezlerine gelmektedirler. Bakım & onarım faaliyetini gerçekleştiren merkezlere göre bakıma gelecek uçaklara sınırlı bir zaman ve yer vererek en kısa sürede bakımı tamamlamak hayati önem taşımaktadır. Çalışmada 2001-2019 yıllarında İstanbul'da kurulu olan bir hava aracı bakım firmasına gelen uçakların bakım maliyetlerinde ortaya çıkan değişimlerin sebepleri, panel veri analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, millions of people use air transport. According to the International Civil Aviation Organization (ICAO), in 2018, the number of passengers preferring the airline reached approximately 4.3 billion. In the same year, whereas; the total amount of cargo transported reached 62 million tons. Turkey has a vital share in the global aviation sector. Looking at the numbers in 2018, 210 million passengers preferred airline transport, which corresponds to approximately 2 million flights. In the same period, 3.8 million tons of cargo was transported by airline. With the increasing competition levels, there has been a significant increase in the number of aircrafts owned by different companies and institutions. The aircraft and equipment that is required to perform more flight activities every passing day, need to be checked frequently and some improvements should be made. In addition, it is necessary to check whether the accuracy and efficiency in the region where the maintenance activities are taking place is at the desired levels. Therefore, various types of airplanes come to maintenance and repair centers when they complete certain amount of flight times or in case of an unfortunate failure. For the centers performing maintenance and repair activities, it is vital to complete the maintenance as soon as possible by giving a limited time and space to the aircraft to be serviced.In this study, the reasons of the variations in the maintenance costs of the aircrafts that came to an aircraft maintenance company established in Istanbul between 2001-2019 were examined by using panel data analysis.