Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre gizli soruşturmacı görevlendirilmesi
Appointment of a secret investigator according to the Code of Criminal Procedure
  1. Tez No: 572808
  2. Yazar: OSMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütlü suç, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, gizli görevli, Ceza Muhakemesi Kanunu, gizli koruma tedbirleri, Organized crime, appointing confidential investigator, confidential official, Turkish Criminal Procedure Code, confidential protection measures
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bir suçu ortaya çıkarabilmek için öncelikle, o suçun nasıl ve kim tarafından işlendiğini tespit etmek, delil toplamak gerekir. Örgütlü olarak işlenen suçlarda ise, delil toplamanın yanı sıra örgüt yapısı da ortaya çıkarılmalıdır. Bu yüzden, bireysel olarak işlenen suçlara nazaran örgütlü suçlarla mücadele, her zaman daha karmaşık ve zor olmuştur. Bu zorluğu aşabilmek için ise, klasik koruma tedbirleri maalesef artık yeterli değildir. Bu sebeple, bazı gizli koruma tedbirlerine ihtiyaç vardır. Bu gizli koruma tedbirlerinden bir tanesi de gizli soruşturmacı görevlendirilmesidir. Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi, hukuki anlamda ilk olarak 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanunu'nda gizli görevli adıyla yer almış bir düzenlemedir. Bu kanunun mülga olmasıyla birlikte, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) madde 139'da, adli kolluğun göstermiş olduğu faaliyetler kapsamında,“Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi”başlığıyla tekrardan benzer bir düzenleme yapılmıştır. Ancak, bu düzenleme öğreti ve yargı kararları incelendiğinde, pek çok yönden eleştirilmiştir. Biz de çalışmamızda, bu eleştirileri dikkate alarak incelemelerde bulunduk. Tezimiz üç ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, gizli soruşturmacı kavramının özüne inilerek, diğer benzer kavramlarla farkı açıklanmış ve sonrasında gizli soruşturmacının amacına ve hukuki niteliğine değinilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde ise, CMK m. 139'daki düzenleme çerçevesinde, tedbirin hangi koşullarda ve ne şekilde uygulanacağı, uygulanırken ne tür sorunlarla karşılaşılacağı ve bu sorunların aşılması için neler yapılması gerektiği hususunda konuya açıklama getirilmiştir. Bu açıklamalarımızı yaparken öğretideki farklı görüşlerden faydalanılmıştır. Ayrıca uygulamada karşılaşılan sorunları daha iyi görebilmek adına hem Türk Yargısı hem de yabancı yargı organları tarafından verilmiş kararlardan örnekler verilmiştir. Bu sayede, örgütlü suçlarla mücadelede büyük önem arz eden gizli soruşturmacı görevlendirilmesi kurumu, maddi hukuk çerçevesinde olmak üzere gerek öğreti gerekse de uygulama ışığından geniş çaplı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is required primarily to identify how and by whom the crime is committed and to collect evidence in order to reveal a crime. In case of organized crimes, organizational structure should also be detected as well as collecting evidence. Therefore, fighting against organized crimes has always been more complex and difficult compared to that of individual crimes. However, it is not enough to take traditional protection measures to overcome this challenge anymore. Thus, it requires taking some confidential protection measures. One of these confidential protection measures is to assign a confidential investigator. Appointing a confidential investigator is a regulation firstly stated in legal terms in the Law no. 4422 on Fighting Against Interest-Oriented Crime Organizations. When this Law was abolished, a similar regulation under the title of“Appointing Confidential Investigator”was put into practice in the Law no. 5271 of Turkish Criminal Procedure Code, Article 139 within the scope of activities stated by the judicial police. However, this regulation was criticized in many aspects in terms of its doctrine and judicial decisions. In this study, we have made several examinations considering these criticisms. Our thesis is composed of three sections. In the first section, the core of the notion of confidential investigator as well as other similar terms were addressed and then the purpose and legal character of the confidential investigator were discussed. In the second and third section, within the framework of Article 139 of Turkish Criminal Procedure Code, some explanations for on what conditions and how measures are applied, what problems may arise when it is applied and what should be done to overcome these problems were stated. Different point of views from the doctrine in these explanations were benefitted. Moreover, several examples of decisions made by the Turkish jurisdiction and foreign judicial bodies in order to better grasp the problems faced in the application were presented. Thus, an extensive analysis on the institution of appointing a confidential investigator playing an important role in fighting against organized crimes within the framework of material law in consideration of both the doctrine and the application was carried out.