Suriyeli mültecilerin hayatta kalma stratejileri: Viranşehir örneği
Survival strategies of Syrian refugees: The case of Viranşehir
- Tez No: 572976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeliler, Viranşehir, Sosyal Ağlar, Habitus ve Toplumsal Yapı, Migrations, Syrians, Viransehir, Social Networks, Habitus and Social Structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Suriye'de yaşanan iç savaş nedeni ile zorunlu göç ile Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine gelen Suriyeli mültecilerin yeni yerleşim yerlerindeki varoluş koşullarını ve yaşamsal pratiklerini, toplumsal ve tarihsel bağlam arasındaki ilişkileri dikkate alarak incelemektir. Bu kapsamda çalışma, coğrafi birliktelik, tarihsel ilişkiler, dil, din, kültürel benzerlik ve farklılıklar çerçevesinde Suriyeli mültecilerin hayatta kalma stratejilerini göçmenler için bir sosyal sermaye olarak kabul edilen dayanışma ağları temelinde açıklamaktır. Ayrıca göç sürecinde ve sonrasında önemli bir rolü ve etkisi olan sosyal dayanışma ağları bu çalışmanın temelini oluştururken diğer yandan da içinde bulunulan yapısal koşullardan hareketle, göçmenlerin geliştirdikleri davranışları, deneyimleri ve mücadeleleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel yöntemin gözlem ve görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda Suriye'den Viranşehir'e gelen farklı yaş, cinsiyet ve gelir grubundaki 47 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmeler yarı-yapılandırılmış görüşme formuna dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine both the social conditions of existence and living practices of the Syrian immigrants who live in the Viransehir district of Şanlıurfa due to civil War in Syria by taking into consideration the relationship of the social and historical context. In this regard, the study is to explain the survival strategies of the Syrian immigrants within the framework of geographic unity, historical relations, language, religion, cultural similarities and differences on the basis of solidarity networks accepted as a social capital for immigrants. Besides, as the social solidarity networks, which have an important role and influence during and after the migration, constitute the basis of this study; beginning with the current structural conditions, the behaviors, experiences and struggles developed by the immigrants within the context of the relationship between habitus and structure are tried to be discovered. The observation and interview techniques of qualitative methods of are utilizied in the study. In this context, it has been conducted interviews with 47 Syrian immigrants of different age, gender and income groups who came to Viransehir from Syria. Intervies have been fulfilled based on a semi-structured interview form.