Sınırlar, ulusaşırıcılık ve entegrasyon: Türkiye ile Suriye sınırının iki yakasındaki (Hatay ve İdlib'deki) Suriyelilerin ulusaşırı faaliyetleri
Refugees, transnationalism and integration: Transnational activities of Syrians between Hatay (Turkey) and Idlib (Syria)
  1. Tez No: 872039
  2. Yazar: ALAA ALAHMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL MURAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sınırlar, Ulusaşırıcılık, Entegrasyon, Suriyeliler, Türkiye, Borders, Transnatıonal, Integration, Syrians, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Çatışma veya zulüm koşullarından kaçan insanlar, genellikle ilk olarak kendi ülkelerinin diğer bölgelerinde güvenlik arayışına girerken, önemli bir grup komşu ülkelere, daha az sayıdaki insan da daha uzak ülkelere sığınmaktadır. Eğer zorunlu olarak yerinden edilen kimselerin geri dönüşü mümkün olmazsa ve bu insanlar sığındıkları bölgelerde yerleşik hale gelmeye başlarsa; köken ve hedef bölgeler arasında karmaşık ilişkiler gelişmektedir. Suriye iç savaşı sonrasında 2011'den itibaren Türkiye'ye zorunlu göç dalgaları yaşanmış, zamanla ülkeleriyle bağlantılarını ve bağlarını sürdürmeye çalışan mülteciler, ulusaşırı bir topluluk oluşturmaya ve aynı zamanda ev sahibi topluma uyum sağlamaya çalışmıştır. İşte bu yüzden bu doktora tezinde, Türkiye-Suriye sınırının iki tarafında yaşayan Suriyelilerin ulusaşırı faaliyetlerine ve zorunlu göçmenlerin entegrasyon süreçlerine odaklanılmaktadır. Bu tezde, Türkiye-Suriye sınırının iki yakasında bulunan Hatay ve İdlib vilayetlerindeki Suriyelilerin sınır ile olan ilişkileri ve ulusaşırı faaliyetleri ve aynı zamanda bunların mültecilerin entegrasyona etkisi araştırılmıştır. Araştırmada hermenötik bir anlayış ve etnografik bir desen ile nitel araştırma metodolojisi kullanılmıştır. Bu çerçevede araştırma sahasında uzun süre kalınarak katılımcı gözlemler ve yarı yapılandırılmış ve enformel görüşmeler yapılarak veriler toplanmış ve bunlar, betimsel ve içeriksel olarak analiz edilmiştir. Böylece bu tez araştırması ilk olarak, Türkiye ile Suriye sınırının tarihsel olarak işlevini araştırmayı; sınır çalışmaları ile ulusaşırıcılık çalışmaları arasında faydalı bir ilişki kurmayı amaçlamaktadır. Sınır kavramı ile göçmen ulusaşırıcılığının ruhunu, yani göçmenlerin sürekli olarak burası ile orası arasında olma, iki yer arasında sosyal-kültürel ve ekonomik köprüler inşa etme halini bir araya getirmek ve aynı zamanda da sınırın ötesinde kalanların sınır aşan faaliyetlerini açığa çıkarmak mümkün olabilir. İkinci olarak ise, Hatay'daki Suriyeli zorunlu göçmen ulusaşırı faaliyetlerinin, entegrasyonla ilişkisi, bu faaliyetlerin gerçekten mülteciler için bir başa çıkma ve hayatta kalma stratejisi olup olmadığı keşfedilmek istenmekte, mültecilerin şartlarını ön plana çıkaran farklı bir çerçeveden mülteci entegrasyonu ve ulusaşırıcılık literatürüne de katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Çalışmanın en temel argümanı sınır bölgelerinin, bu bölgelere özgü ekonomik faaliyet biçimlerine sahip olduğu ve bu faaliyetlere katılım biçimlerinin sosyal ve ekonomik yaşam dinamiklerini şekillendirdiği ve sınır ekonomisinin bu etkilerinin en açık biçimde köken ülke ve hedef ülke arasındaki ulusaşırı faaliyetleri ile mülteci entegrasyonu ilişkisinde izlenebileceği olmuştur. Araştırmanın sonuçları, Suriyeli göçmenlerin Suriye ve diğer ülkelerdeki Suriyelilerle sürekli temas halinde oldukları için birçok ulusaşırı faaliyette bulunduklarını da göstermektedir. Araştırmanın bulgularına göre; bazı Suriyelilerde ulusaşırı faaliyete katılım entegrasyonu engellerken, bazılarında tam tersi bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Bununla birlikte, entegrasyon ve ulusaşırıcılığın etkileşimli olduğu ve çeşitli faktörlerin her iki süreci de etkilediği görülmektedir. Sonuç olarak iki süreç birbirini tamamlayıcı olduğu için entegrasyon ile ulusaşırıcılık arasında olumlu bir etkileşim olduğu sonucu ağır basmaktadır.
Özet (Çeviri)
When people flee conflict or persecution, most of them typically seek safety inside their own country. However, a significant number also seek refuge in neighboring countries, and a smaller number seek asylum in more distant countries. If forcibly displaced individuals are unable to return and begin to settle in their areas of refuge, complex relationships emerge between the origin and destination regions. Since the start of the Syrian civil war in 2011, many displaced Syrians have sought refuge and settled in Turkey. Over time, these Syrians have tried to maintain connections with their home country, forming a transnational community while also working to integrate into Turkish society. This doctoral thesis focuses on the transnational activities of Syrians living on both sides of the TurkeySyria border and the integration processes of forced migrants. The thesis explores the relationship and transnational activities of Syrians in the Hatay and Idlib provinces on both sides of the Turkey-Syria border and investigates their impact on refugee integration. This study employs a hermeneutic approach and ethnographic methods. Adopting a qualitative research design, data were collected through participant observation and semi-structured and informal interviews conducted during an extended period of fieldwork. They were analyzed descriptively and thematically. The primary goal of this thesis research is to examine the historical understanding of the function of the Turkey-Syria border, drawing from border studies and transnationalism studies. Specifically, the thesis will use the concept of borders and the spirit of migrant transnationalism to explore the constant state of being between two places, building social, cultural, and economic connections and to uncover the transborder activities of those beyond the border. Additionally, the study aims to investigate whether the transnational activities of Syrian forced migrants in Hatay serve as coping and survival strategies for refugees. Therefore, the thesis seeks to contribute to refugee integration and transnationalism literature from a new perspective that focuses on the experiences of refugees. The study's main argument is that border regions have specific forms of economic activity, which in turn shape the dynamics of social and economic life. The effects of border economies are most clearly observed in the relationship between transnational activities and refugee integration between the origin and destination countries. The findings of the study also indicate that Syrian migrants engage in many transnational activities due to their continuous contact with Syrians in Syria and other countries. The study's findings suggest that while participation in transnational activities hinders integration for some Syrians, for others it produces nuanced outcomes, including facilitators of integration. However, since the two processes complement each other, the predominant conclusion is that there is a positive interaction between integration and transnationalism.