Bending stress analysis and fatigue life estimation of involute spur gears by finite element method (fem)
Evolvent düz dişli çarklarda sonlu elemanlar metodunu kullanarak eğme gerilmesi analizi ve yorulma ömrü tahmini
  1. Tez No: 573036
  2. Yazar: ABUZER AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düz Dişliler, Eğilme Gerilmesi, SEY, Dişli Eğilme Yorulma Mukavemeti, Spur Gears, Bending Stress, FEM, Gear Bending Fatigue Strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, düz dişlilerin statik koşullar altında eğilmeye bağlı yorulma analizini sonlu elemanlar yöntemi kullanarak gerçekleştirmektir. Dişli kök bölgelerinde oluşan gerilmeler dişlilerin ömrünü etkileyen önemli bir parametredir. Son yıllarda farklı dişli tiplerinin diş kökü gerilme davranışları ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda gerilme analizleri için analitik, deneysel ve sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak farklı parametrelerin etkisi incelenmiştir. Günümüzde gelişmiş bilgisayar teknolojileri, birçok parametreden etkilenen dişliler gibi makine elemanlarının analizinde tasarımcılara ve üreticilere büyük kolaylık sağlamıştır. Analitik yöntemlerde kullanılan varsayımlar ve belirsizlikler, deneysel yöntemlerin oldukça maliyet ve zaman gerektirmesi, bilgisayar destekli analizin önemini arttırmaktadır. Bilgisayar destekli sonlu elemanlar analiz yöntemleri son yıllarda ciddi bir gelişim göstererek deneysel çalışmalara çok yakın sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada dişlilerin diş kökünde oluşan gerilmeleri etkileyen dişli parametrelerini optimize ederek dişlilerin kullanım ömrünün arttırılması öngörüldü. Burada dişli kökünde gerilmeleri etkileyen; kuvvet, dişli cidar kalınlığı, diş sayısı, basınç acısı, modül, diş üstü yüksekliği, diş dibi kavisi yarıçapı ve diş genişliği gibi parametrelerin etkisi incelenmiştir ve elde edilen sonuçlar ISO 6336-3:2006 (E) standardında belirtilen hesaplama yöntemi ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra dişli geometrisinde etkili olan parametrelerin eğilmeye bağlı yorulma da cevrim sayılarına olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to perform fatigue analysis of spur gears depending on bending strength by using finite element method under static conditions. The change of stresses at the bottom of the tooth is an important parameter affecting the life of the gear. Several studies have been carried out for different gear types in relation to the bending of the gears in recent years. These studies are carried out with the analytical, experimental and finite element methods by using different parameters of the gears. Advanced computer technologies have provided significant convenience to designers and manufacturers in the analysis of machine elements such as gears which can affect many parameters. Assumptions and uncertainties in analytical methods, cost and time loss of experimental methods increase the importance of computer aided analysis. Computer aided finite element analysis with new developments gives very close results to the experimental studies. In this study, firstly, tooth root bending stress have been analysed under the parameters such as various load, rim thickness, teeth numbers, pressure angle, and module then compared with the ISO 6336-3:2006 (E) standards analytical calculations for same gear models. The effect of the parameters on number of cycle was investigated and fatigue strength of gears were analysed.