0-24 ay arası bebeklerde aşı ile önlenebilir hastalıklar
Vaccine preventable diseases in infants aged 0-24 months
- Tez No: 573058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FETHİ GÜRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Aşılama, Bağışıklama, Bebek sağlığı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Nietzsche'nin deyimiyle“Seni öldürmeyen şey seni güçlendirir”. İnsanoğluna etkin ve ucuz koruma sağlayan aşılardan vazgeçmek mümkün değildir. Aşılar sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumlar yaratır. Aşı sonrasında yaşamı tehdit edecek kadar nadiren ciddi, hafif olacak kadar da elzem sorunlar gözlenebilir. Tıp dünyasında hiçbir uygulamanın veya tedavinin risksiz olmadığı ancak aşıların yan etkileri ile doğal hastalıkların etkileri karşılaştırıldığında yarar-zarar dengesinin çok büyük oranda aşı ve aşılama lehine olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak aşı sonrası istenmeyen durumların önlenebilmesi için aşılama hizmetinin kalitesini arttırarak aşının kabul edilebilirliğini arttırmaktır. Bu amaca ulaşmak için istenmeyen etkileri düzenli olarak izlemek, analiz etmek ve yorumlamaktır. Ciddi istenmeyen etkiler gözlendiğinde bunların aşıya bağlı olup olmadığını ortaya koymak, aynı zamanda halkın bağışıklama programına olan güveninin korunması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
As Nietzsche says:“Something that does not kill you, will make you stronger.”It is impossible to give up vaccinations that ensure efficient and cheap care to mankind. Vaccinations bring into being healthy individuals and healthy communities. Although slightly unwanted effects can be observed mostly after vaccinations, serious complications that threaten the life are seen less. It should not be forgotten that no implementation or treatment in medical world is risk free, but when the side effects of vaccinations and the side effects of natural illnesses are compared, the benefit – injury balance militates in favor of vaccination. To conclude, it is necessary to increase the acceptableness of vaccination by enhancing the quality of vaccination service in order to prevent any unwanted occasions after vaccination. To achieve this goal, one should regularly observe, analyze and interpret the unwanted effects of vaccination.When serious unwanted effects are observed, revealing whether these effects are related to vaccination or not is of great importance because it will conserve people's reliance to the immunization programme. Keys words: Vaccine, Vaccination, İmmunization, İnfant Health