Akut hışıltı atağı ile başvuran bebeklerde intravenöz ve nebulizer steroidlerin etkinliklerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 434600
  2. Yazar: NURAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RAHMİ BAKİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hışıltı, intravenöz prednizolon, nebulize budesonid, süt çocuğu, Wheezing, intravenous prednisolone, nebulised budesonide, infant
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
AKUT HIŞILTI ATAĞI İLE BAŞVURAN BEBEKLERDE İNTRAVENÖZ VE NEBULİZER STEROİDLERİN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Hışıltı ve dispne atağı süt çocukluğu ve erken çocukluk dönemi boyunca oldukça sık görülmektedir. Süt çocukluğu dönemi boyunca görülen hışıltı ataklarının altında inflamatuar reaksiyonlarının yer aldığı belirtilmektedir. İnhale kortikosteroidler tüm yaş gruplarında astma semptomlarının kontrolünde en etkili ajanlardandır. Bu çalışmada akut hışıltı ve dispne atağı olan süt çocuklarında nebulize budesonid ile parenteral prednizolonun ve plasebonun etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Akut wheezing ile başvuran 6-24 ay arası 75 olgu üç gruba ayrıldı. İlk gruptaki olgulara (n=25) 6 saat ara ile nebulize salbutamol (0.15 mg/kg) ve intravenöz prednizolon (1 mg/kg/gün), ikinci grupta yer alan olgulara (n=25) 6 saat ara ile nebulize salbutamol (0.15 mg/kg) ve nebulize budesonid (0.25 mg) uygulandı. Üçüncü gruptaki olgulara (n=25) 6 saat ara ile nebulize salbutamol (0.15 mg/kg) ve plasebo (%0.9 NaCl) verildi. Semptom skorları başvuru sırasında ve 2., 6., 10. saatlerde değerlendirildi. Olguların klinik düzelme ve hastanede kalış süreleri belirlendi. Nebulize salbutamol ve nebulize budesonid alan olgular ile ilk grup arasında klinik düzelme sürelerinin aynı olduğu saptandı. Sonuç olarak nebulize salbutamol ve nebulize budesonidin kullanım kolaylığı, invaziv girişim gerektirmemesi ve yan etkilerinin daha az olması nedeni ile akut wheezing ve dispne atağı olan çocuklarda tercih edilebileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PARENTERAL STEROID AND NEBULISED STEROID IN THE TREATMENT OF ACUTE WHEEZING ATTACT OF INFANTS Wheezing and dyspne episodes are common among infants and young children. There is evidence for an inflammatory reaction underlying the episodes of wheezing in infants. Inhaled corticosteroids are potent antiinflammatory agents that are effective in controlling asthma symptoms at all ages. Our purpose was to compare the efficacy of nebulized budesonide with parenteral prednisolone and placebo in infants with acute wheezing and dyspnea. Seventy-five infants, 6 to 24 months of age with acute episode of wheezing were randomised into three groups. Infants in Group I (n=25) received nebulised salbutamol (0.15 mg/kg) and intravenous prednisolone (1 mg/kg/d). Infants in Group II ( n=25) received nebulised salbutamol (0.15 mg/kg) every 6 hours and nebulised budesonide (0.25 mg) every 6 hours. Infants in Group III (n=25) received nebulised salbutamol ( 0.15 mg/kg) and placebo (%0.9 NaCl) every 6 hours. Symptom scores were recorded at admission and at 2th, 6th, 10th hours. Clinical improvement and hospitalisation periods were compared. The children who received nebulised salbutamol and nebulised budesonide in the first group had the same clinical improvement as the children in the second group . In conclusion a combination of nebulised salbutamol and nebulised budesonide can preferred in the early management of children with acute wheezing episode and dyspnea because of their easy utilisation, minimal adverse effects and noninvasive appliance.