Tarih boyunca inanç kavramının, tapınımların ve inanç turizminin gelişimi: Kalitatif bir araştırma
Development of the faith concept, worships and religious tourism throughout history: A qualitative research
  1. Tez No: 573152
  2. Yazar: KEMAL TÜRKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SELİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Tapınım, Ritüel, Hac, Kutsal Mekânlar, İlk Tapınım Mekânları, İnanç Turizmi, Religious Worship, Ritual, Pilgrimage, Sacred Places, First Worship Venues, Faith Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnanç Turizmi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Dini tapınımlar bilinen insanlık tarihi boyunca süregelen ibadet biçimleridir. İnsanlar bazen yakınlarında bulunan bir ibadet merkezine giderlerken, bazen de binlerce kilometre kat ederek hac diye adlandırılan ibadetlerini gerçekleştirirler. Yapılan ilk seyahatler düşünüldüğünde, dinin öncül motiflerden biri olduğu, inanç turizminin, turizmin ilk çeşitlerinden biri oluğu görülmektedir. Kişiler ayrıca, inandıkları dinin kutsal kitaplarında bahsi geçen yerleri görmek için yaşadıkları çevreden çıkıp bu yerleri görmek üzere seyahat etmişlerdir. Bu görenek günümüzde de aynı şekilde devam ettirilmektedir. Bir diğer yandan ise destinasyonlar dinden dine çeşitlilik göstermektedir. Bu araştırmada, insanların geçmişten günümüze aktarmış oldukları ve günümüzde hâlâ sürdürdükleri tapınım ve ritüellerin zaman içerisinde geçirdikleri değişim ve gelişimlerin insanlar tarafından nasıl algılandığı farklı çevrelerde yaşayan insanlarla görüşülerek incelenmektedir. Bu kişilerle yapılan görüşmelerin bulguları, nitel araştırma yöntemine uygun olarak betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmış ve kapsamlı literatür araştırmasının bulguları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religious adoration is a form of worship which has been known throughout human history. While people go to nearby worshipping center, others travel thousands of kilometers in order to practice their worship called as pilgrimage. Considering the first travels, it is seen that religion is one of the first motives and belief tourism is one of the first types of tourism. People also travelled leaving their everyday environment to see the places mentioned in the holy books of their beliefs. This custom is maintained in the same way today. On the other hand, the destinations vary from religion to religion. In this study, the change and development of the worship and rituals in time that people have passed from the past to the present and how people perceived them have been examined by asking people living in different environments.. The findings of the interviews with these individuals were interpreted by descriptive analysis method in accordance with the qualitative research method and compared with the findings of the comprehensive literature survey.