Ceza Muhakemesi Hukukunda tanıklık
Testimony in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 573154
  2. Yazar: MEHMET ALİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tanık, Ceza Muhakemesi Kanunu, Tanık Koruma Kanunu, Koruma Tedbirleri, Witness, The Rules of Criminal Procedure, Witness Protection Law, Protection Measures
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bir suçun işlenip işlenmediği, işlenmiş ise kim tarafından ve nasıl işlendiği ile ilgili olarak müeyyidesinin ne olacağı faaliyetleri ceza muhakemesini ilgilendirir. Şüphe yok ki gerçeği ortaya çıkarmak ve adalete ulaşmak yargılamanın amacını oluşturur. Bu nedenle suçu işleyenin cezalandırılması gerekirken, suçsuz kimsenin ise cezalandırılmaması adaletin gereğidir. Maddi gerçeği ortaya çıkarırken kullanılan araçlara ise delil denir. Suça ilişkin çoğu zaman orada bulunan insanlar şahit olurlar. Ceza muhakemesi açısından tanık maddi gerçeğe ulaşmada ispat araçlarından biridir. Ceza muhakemesinde tanıklık yapmak ise tehlikeli olabilmektedir. Özellikle organize suç ya da terör örgütleri aleyhine tanıklık yapan kişiler açısından tehlike büyük olabilmektedir. Bu sebeple tanıkların korunması gerekebilir. Tanıklık bir yükümlülük olsa da tanığın hakları da mevcuttur. Tanıklıktan çekinme, zararlarının giderilmesi, mal ve can güvenliğinin sağlanması gibi haklara sahip olabilmektedirler. Bu yönüyle Ceza Muhakemesi Kanunu ve Tanık Koruma Kanunu önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Bozkurt, Mehmet Ali,“Testimony in Criminal Procedure Law”, Master's Thesis, Kırıkkale, 2019. The activities of whether a crime has been committed or not, and by whom and how it was committed, are related to the criminal procedure. There is no doubt that the purpose of the trial is to reveal the truth and to reach justice. For this reason, the perpetrator should be punished, while the innocent is not punished is a requirement of justice. The means used to reveal the material truth is called evidence. The people who are there often witness to the crime. In terms of criminal proceedings, the witness is one of the means of proof in reaching the material truth. Witnessing in criminal proceedings can be dangerous. The danger can be great, especially for those who testify against organized crime or terrorist organizations. Therefore witnesses may need to be protected. Therefore witnesses may need to be protected. Although the witness is an obligation, the witness has rights. They may have the right to withdraw from the testimony, to eliminate the damages and to ensure the safety of property and life. In this respect, the Rules of Criminal Procedure and the Witness Protection Law are important.