Odun plastik kompozitlerdenüretilen birleştirici elemanların mekanik özelliklerinin incelenmesi
Invastigation of mechanical properties of connecting elements produced from wood plastic composites
- Tez No: 573251
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT SAMİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Kavela, Odun plastik kompozitler, L tipi köşe birleştirme, Dowel, Wood plastic composites, L type corner joint
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Biyokompozit Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Aydın ilinde mobilya üretimi faaliyeti gösteren işletmelerden alınan atık (MDF, MDF Lam, Sunta, Sunta Lam) tozlarının 80 mesh'lik eleklerde elenmesinden elde edilen odun unu ile polimer olarak atık plastik malzemelerden elde edilen polipropilen ve yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) farklı karışım oranlarında karıştırılmış, bağlayıcı ajan olarak maleik anhidrit grafted polietilen (MAPE) ve maleik anhidrit grafted polipropilen (MAPP) kullanılmıştır. Elde edilen karışım ile çift vidalı ekstruder makinesinde 200 0 C'de odun-plastik kompozit (OPK) elde edilerek kurutma işleminden sonra elde edilen OPK'lar kırıcıdan geçirilerek peletler üretilmiştir. Üretilen pelletlerdeki odun unu oranı %10-50 Aralığında değişmektedir. Farklı karışım oranlarına sahip peletler, sıcak presleme tekniği ile 175-210 0 C sıcaklık aralığında plastik enjeksiyon makinasında kalıplarda preslenerek OPK kavelalar üretilmiştir. Üretilen kavelaların moment taşıma kapasitelerini doğu kayını, (Fagus orientalis L.) ve ticari plastik kavela ile kıyaslamak için, 18 mm kalınlığında ahşap esaslı yonga levha lam (YLL) ve orta yoğunluklu lif levha (MDF Lam) kullanılmıştır. Üretilen her bir kavela için 5'er adet Çekme ve Basınç testi örnekleri hazırlanmış, L-tipi köşe birleştirme elemanları statik yük altında diagonal basınç ve diagonal çekme deneylerine tabi tutulmuştur. Levlahar L-tipi kutu konstrüksiyon olarak 270 x 132 x 18 mm ve 270 x 150 x 18 mm ölçülerinde hazırlanarak birleştirilmelerinde yapıştırıcı olarak poliüretan tutkalı (Beyaz tutkal, PVAc) kullanılarak tutkalın dağılmaması için birleşme ara yüzeylerine yağlı kâğıt konulmuş, tutkalın sadece delik ve kavelalara teması sağlanmıştır. 2 malzeme çeşidi (Yonga levha lam (YLL) ve Lif levha lam (MDF) ), 1 birleştirme tekniği (Kavelalı), 2 tip deney (diyagonal çekme, diyagonal basınç), 16 farklı kavela, 1 tutkal ve her deney numunesinden 5'er adet olmak üzere (2x1x2x16x1x5= 320 adet L-tipi köşe birleştirme deney numunesi hazırlanmıştır. Diyagonal Çekme ve basınç deneyleri sonucunda en yüksek mukavemeti doğu kayınından üretilmiş kavela göstermiştir. MAPP ile güçlendirilmiş kavelaların testlerdeki mukavemeti MAPE ile güçlendirilmiş kavelalara göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Saf Polietilen ve saf polipropilenden üretilen kavelalar ticari plastik kavelalara benzer sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, wood flour obtained by sieving of waste powders(MDF, melamin coated MDF, Chipboard, Melamin coated chipboard) in 80 mesh sieve from the companies operating in furniture production in Aydın and polypropylene obtained from waste plastic materials as polymers and high density polyethylene (HDPE) is mixed in various mix proportions, maleic anhydride grafted polyethylene (MAPE) and maleic anhydride grafted polypropylene (MAPP) were used as binding agents. Wood-plastic composite (OPK) was obtained at 200 degrees in twin screw extruder machine with the above mentioned mixture. After the drying process of the wood- plastic composite (OPK), pellets are produced by passing through the crusher. The proportion of wood flour in the produced pellets varies between 10-50%. OPK dowels were produced by pressing the pellets with different mixing ratios in the molds in the injection molding machine in the temperature range of 175-210 degrees with the help of hot pressing technique. In order to compare the moment bearing capacity of produced dowels with Fagus orientalis and commercial plastic dowel, 18 mm thick wood-based melamin coated particle board (YLL) and medium density fiberboard (melamin coated MDF is used. For each produced dowel, 5 tension and pressure test samples were prepared and L- type corner joint elements is subjected to diagonal pressure and diagonal tension tests under static load. Boards is prepared as L-type box construction in dimensions of 270 x 132 x 18 mm and 270 x 150 x 18 mm and polyurethane glue (White glue, PVAc) was used as the bonding material. In order to prevent the glue from spreading, greasy paper was placed on the joint interfaces so that the glue contacted only the holes and dowels. 2 material types (melamin coated chipboard (YLL) and melamin coated fiber board (MDF) board), 1 merge technique (with dowel), 2 diagonal tension and diagonal pressure, 16 different dowels, 1 glue and 5 pieces of each test sample (2x1x2x16x1x5 = 320 pieces) L-type corner joint test sample is prepared. As a result of diagonal tension and pressure tests, dowel produced from Fagus orientalis showed the highest strength. The resistance of the dowels strenghten with MAPP gave better results than dowels strenghten with MAPE in the test. The dowels made of pure polyethylene and pure polypropylene gave similar results to commercial plastic dowels.