Prunus laurocerasus meyvesi yağ asidi bileşenlerinin ultrason destekli mikrodalga ekstraksiyon yöntemi kullanılarak belirlenmesi.
Determination of fatty acid components of Prunus laurocerasus fruit using ultrasound assisted microwave extraction method.
  1. Tez No: 573250
  2. Yazar: MEDİNE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RİFAT BATTALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Prunus laurocerasus, Mikrodalga Destekli Ekstraksiyon, Soxhlet Ekstraksiyonu, Prunus laurocerasus, Mikrodalga Assisted Extraction, Soxhlet Extraction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Prunus Laurocerasus, halk arasında karayemiş adıyla da bilinen, gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Meyveleri mide ve barsak hastalıklarına iyi geldiği şeker hastaları için uygun olduğu, tokluk verdiği için diyet meyvesi olduğu, çekirdeğin içinin de tansiyon ilacı olarak kullanıldığı bildirilmektedir. Ayrıca kışın yaprağını dökmediği için yaprakları kışın hayvan yemi olarak kullanılır. Halk arasında yaprakları öksürük dindirici olarak ve antispazmatik olarak kullanılır. Ayrıca meyveleri likör yapımında kullanılır. Bu araştırma kapsamında Prunus laurocerasus meyve örneklerinin ultrasonik destekli mikrodalga Soxhlet ekstraksiyon (MDSE) yöntemiyle yağ asitleri elde edilmiştir. Yağ asitleri bileşenleri GC-MS yöntemiyle belirlenmiştir. Elde edilen analiz sonuçları incelendiğinde en fazla sayıda ürüne aseton çözücü olarak kullanıldığında ulaşılmıştır. İkinci olarak en iyi çözücü etil alkol olarak göze çarpmaktadır. En az sayıda ürüne ise metil alkol çözücü olarak kullanıldığında ulaşılmıştır. Kaproik asit, kaprilik asit ve undekanoik asit türü yağ asitlerine sadece aseton çözücü olarak kullanıldığında ulaşılabilmiş olması dikkat çekici bir diğer sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Prunus laurocerasus is a 5-15 m long, evergreen tree species, which is also known as a black-bellied almond, which grows small white flowers from the rosaceae (Rosaceae) family and grows in more damp and shady places. It is reported that fruits are suitable for diabetic patients with good stomach and bowel diseases, and that they have a dietary fruit because of their toughness, and the core is used as a blood pressure medication. In addition, the leaves are not used in winter as leaves are used as animal feed in winter. The leaves among the people are used as cough suppressants and as antispasmodics. It is also used in the production of fruits liquor. In this research, Prunus laurocerasus fruit samples were obtained by conventional ultrasonic assisted microwave Soxhlet extraction (MDSE) method. Fatty acid components were determined by GC-MS method. When the results of the analysis were examined, the highest number of products were obtained when acetone was used as solvent. Secondly, the best solvent is ethyl alcohol. The least number of products were obtained when methyl alcohol was used as solvent. It is also noteworthy that fatty acids such as caproic acid, caprylic acid and undecanoic acid were only available when used as acetone solvents.