Laktasyondaki süt sığırlarının rasyonlarına niasin ve yağ eklemenin sütün bileşimi ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 57333
  2. Yazar: SELÇUK BÖLÜKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt ineği, Niasin (Nikotinik asid), Hayvansal yağ. Kan parametreleri
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma laktasyondaki süt sigarlarının rasyonlarına niasin ve yag eklenmesinin sütün bileşimi ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Etkiler 4*4 latin kare deneme deseninde laktasyondaki 4 Holstein ırkı inekle belirlenmiştir. inekler 4 farklı rasyonla beslenmişlerdir; (a) kuru madde tüketimlerinin % 2 'si düzeyinde hayvansal yağ ve 6 gr/gün düzeyinde niasin eklenen rasyonlar; (b) sadece 6 gr/gün düzeyinde niasin eklenen rasyon; (c) sadece kuru madde tüketimlerinin % 2'si düzeyinde hayvansal yag eklenen rasyon; (d) hiç bir eklemenin yapılmadığı kontrol rasyon. Bu araştırmanın sonu cunda laktasyondaki süt sığırlarının rasyonlarına 6 gr/gün düzeyinde niasin eklenmesiyle süt kuru madde, yağ, protein, laktoz ve kan glikoz ve protein düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Rasyonlara kuru madde tüketiminin % 2'si düzeyinde hayvansal yag eklenmesi süt yağ düzeyini artırmasına rağmen, süt protein düzeyini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out to determine the effects of dietary niacin and fat supplementation to the diets of lactating cows on milk composition and some blood parameters. The effects were evaluated using 4 multiparous lactating Holstein cows in a 4*4 Latin-square desing. The cows were fed diets in 4 different diets: (a) 6 g/day niasin and fat (2 % of daily drymatter consumption) added diets; (b) 6 g/day niacin added diet; (c) Fat (2 % of daily drymatter consumttion) added diet; (d) control diets. As a result of this research it was determined that milk dry matter, fat, protein and lactose and blood glucose and protein levels were incrased with 6 g/day niacin additions to the diet of lactating dairy cows. However animal fat additions to the diet of lactating dairy cows as 2 % of dry matter intake decreased milk protein levels. Key Worlds: Dairy cow. Niacin (»Nicotinic acid). Animal Fat, Milk Composition, Blood Parameters.