Modifiye van der waals denklemini kullanarak ikili gaz-sıvı karışımların faz dengeleri için master diyagram oluşturma
Construction a master diagram for the phase equilibria of binary gas-liquid mixtures using the modified van der waals equation
  1. Tez No: 573443
  2. Yazar: HATİCE GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İkili gaz-sıvı karışımlar, Durum denklemi, Global faz diyagramları, Binary gas-liquid mixtures, Equation of state, Global phase diagrams
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
MODİFİYE VAN DER WAALS DENKLEMİNİ KULLANARAK İKİLİ GAZ-SIVI KARIŞIMLARIN FAZ DENGELERİ İÇİN MASTER DİYAGRAM OLUŞTURMA Hatice GÜNEY Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksel Lisans Tezi, Kasım 2018 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa GENÇASLAN ÖZET İkili gaz-sıvı karışımların, molekülleri arasındaki etkileşme enerjisi parametreleri ve büyüklük farklarının değişimine göre kritik faz davranışları, basınç-sıcaklık-yoğunluk uzayında veya basınç- sıcaklık, mol kesirleri, sıcaklık-yoğunluk düzlemlerinden herhangi birinde gösterilebilir. Öte yandan, ikili gaz-sıvı karışımların tüm faz davranış tipleri etkileşme enerjisi parametreleri uzayında bir haritada işaretlenebilir. Bu haritalamanın amacı, ikili gaz-sıvı faz davranışlarının tartışılmasını kolaylaştırmaktır. Bu metod, master diyagram veya global faz diyagramı olarak adlandırılır. Master diyagram, bir durum denklemi kullanarak yapılan hesaplamalara dayanır. Bu çalışmada, modife edilmiş bir Van der Waals durum denklemi kullanarak, eşit ve eşit olmayan büyüklükte moleküllerden oluşan ikili gaz-sıvı karışımların faz dengeleri için değişik molekül büyüklük farklarının oranına göre bir master diyagramı oluşturulmuştur. Böylece, her bir etkileşim enerjisi parametreleri ve molekül büyüklük farkları oranları için mümkün olan tüm faz diyagramı tipleri, uzun ve zor hesaplamalar olmaksızın tek bir ana diyagramdan görülebilir.
Özet (Çeviri)
CONSTRUCTION A MASTER DIAGRAM FOR THE PHASE EQUILIBRIA OF BINARY GAS-LIQUID MIXTURES USING THE MODIFIED VAN DER WAALS EQUATION Hatice GÜNEY Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M. Sc. Thesis, November 2018 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GENÇASLAN ABSTRACT The critical phase behaviors of the binary gas-liquid mixtures can be presented pressure-temperature-density plane due to increasing dissimilarities between the unlike molecules with respect to size and interaction energy parameters. On the other hand, all types of phase behaviors of the binary gas-liquid mixtures can be located on a map which drawing interaction energy parameters space. The aim of this mapping is to facilitate the discussion of binary gas-liquid phase behavior. This method is called the master diagram or global phase diagram. The master diagrams are based on calculations using an equation of state. In this study, construction a master diagram for the phase equilibria of binary gas-liquid mixtures consist of equal and unequal size molecules is presented for various size difference ratio of molecules, using a modified Van der Waals equation of state. Thus, all possible phase diagram types for every given interaction energy parameters and various size difference ratio of molecules can be seen directly from a single master diagram without long and difficult calculations.