Avrupa Birliği iç pazarında malların serbest dolaşımına eş etkili önlemler
Equivalent effect measures in case of free movement of goods in the European Union domestic market
- Tez No: 573484
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği(AB), Avrupa Adalet Divanı, ABİA, Tek Pazar, iç Pazar, Yasama, Uygulanma, İçtihat, Mevzuatı, Antlaşma, Madde, Serbest Dolaşımı, Eş Etkili, Mal, Hukuki Çözümler Ve Düzenleme, European Union (EU), European Court of Justice(ECJ), Single Market, Internal Market, Legislative, Applications, Case law, Judgements, Legislation, Treaty, Article, Free movement, Goods, Service, Arbitrary Discriminations, Legal Solutions And Regulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Avrupa Birliği'nin (AB) merkezi politikası, malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının sağlandığı içsel bir tek pazarın kurulması olmuştur. Avrupa Birliği'nin İşleyişine İlişkin Antlaşma (ABİA), tek pazarın nasıl işlemesi gerektiği ve özellikle malların serbest dolaşımının nasıl sağlanacağı konusunda açık bir rehberlik sunmaktadır. Adalet Divanı (eski Avrupa Adalet Divanı olarak bilinen), tek pazarın uygulanmasını ve malların serbest dolaşım kararlarını desteklemiştir. Bununla birlikte, üye devletleri farklı kültürler, düzenlemeler ve akıl setleri ile uyumlaştırmanın karmaşıklıkları sayısız ve zordur. AB içindeki malların serbest dolaşımı, bir AB mevzuatı ve içtihat yasasını oluşturdu. Bu çalışma, keyfi ayrımcılıkla ilgili nedenleri ve hukuki çözümleri veya üye devletler ve gümrük birlikleri arasındaki ticarette gizli bir kısıtlamayı bulmaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
A fundamental policy of the European Union (EU) has been the founded of an internal single market in which the free movement of goods, persons, services and capital is ensured. The Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) provides strong direction on how the single market should function and in particular, how the free movement of goods should be establish. The Court of Justice (CoJ – formerly known as the European Court of Justice) has backed the applications of the single market and the free movement of goods through its judgments. However, the difficulties of harmonizing member states with different cultures, regulations, and mindsets are abundant and challenging. The free movement of goods within the EU has generated a makeshift of EU legislation and case law. The study will try to find out the causes and the legal solutions regarding arbitrary discriminations or a disguised restriction on trade between member states and with the customs unions.