Nakit temettü ödemelerinin firma değeri üzerine etkilerinin panel veri yöntemi ile analizi Bist 30 üzerine bir uygulama (2007-2017)
Analysis of the effects of cash dividend payments on company value with panel data method an application on Bist 30 (2007-2017)
- Tez No: 573488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Temettü, Temettü Ödemesi, Temettü Dağıtım Politikaları, Firma Değeri, BİST 30 Endeksi, Panel Veri Analizi, Dividend, Dividend Payment, Dividend Distribution Policies, Firm Value, BIST 30 Index, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Finans literatüründe, firmaların temettü dağıtım politikalarını açıklamak isteyen birçok teori ve modeller bulunmaktadır. Bu konu hakkında birçok çalışma yapılmasına rağmen, henüz akademik çevrelerde temettü dağıtım politikalarında bir görüş birliği sağlanamamıştır. Bu anlamda temettü konusu yapı itibariyle oldukça karmaşıktır. Black (1976) bu konuyu“parçaları birbirine uymayan bir bulmaca”olarak tanımlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul 30 endeksindeki firmaların finansal oranlarına bakarak kar payı ödemesi ile firma değeri arasındaki ilişkinin test edilmesidir. BİST 30 Endeksinde yer alan 2007-2017 (11 dönem) yılları arasında 20 firma üzerinde inceleme yapılmıştır. Uygulamada bağımlı değişken olarak Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranı performans ölçütü olarak primlerdeki büyümeyi ifade ederken Tobin's Q (TBNQ) oranı firma değerini temsilen kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak ise, hisse başına kar (HBK), firmanın temettü ödeme durumunu gösteren TMT2, aktif karlılık oranı (ROA), öz kaynak karlılık oranı (ROE), aktif büyüme (ABYM), öz sermaye büyüme oranı (OBYM) ve fiyat kazanç oranı (FKO) kullanılarak iki model oluşturulmuştur. Kurulan modellerin test edilmesinde E-views.9 ve Stata-14.2 paket programlarından yararlanılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda birinci model olan PD/DD için, aktif karlılık değişkenimiz negatif anlamlı etki gösterirken öz kaynak karlılık ve fiyat kazanç oranı değişkenlerimiz pozitif anlamlı etki göstermiştir. İkinci model olan Tobin's Q için ise, firmaların temettü ödeme durumu, aktif karlılık oranı, öz kaynak oranı ve fiyat kazanç oranını gösteren değişkinlerimiz pozitif anlamlı olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature of finance, there are many theories and models that want to explain the dividend distribution policies of firms. Although many studies have been carried out on this subject, no consensus has yet been reached in dividend distribution to policies in academic circles. In this sense, the issue of dividend is quite complex due its very nature. Black (1976) described this as“a puzzle whose pieces do not fit together.”This study aims to test the relationship between profit share payment and firm value by analyzing the financial ratios of firms in Borsa Istanbul (Istanbul Stock Exchange - BIST) 30 index. 20 firms included in BIST 30 Index between 2007 and 2017 (11 periods) have been examined. In practice, while the market value/book value (MVBV) ratio as dependent variable means growth in premiums as the performance criterion, Tobin's Q (TBNQ) ratio has been used to represent the firm value. As independent variables, two models have been created by using earnings per share (EPS), TMT2 which shows the company's dividend payment status, return on assets (ROA), return on equity (ROE), active growth (AG), equity growth rate (EGR) and price-earnings ratio (PER). E-views 9 and Stata-14.2 package programs were utilized to test the installed models. As a result, for the first model MVBV, ROA variable shows negatively significant effect while ROE and PER variables have positively significant effect. For the second model Tobin's Q, our variables showing dividend payment status of companies, ROA, ROE and PER have been found to be positively significant.