Herakleitos'ta logos ve devinim
Logos and movement in Heraclitus
- Tez No: 573520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: logos, devinim, arkhe, değişim, karşıtların çatışması, logos, motion, arkhe, change, conflict of opposites
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tarih boyunca insanlar dünya ve kendileriyle ilgili farklı sorgulamalar ve arayışlar içine girmişlerdir. Başlangıçta felsefe tarihinde de filozoflar mitsel söylemlerden ve çok tanrılı inançlardan farklı olarak doğa üzerine düşünmüşler ve doğayla ilgili kuramlar ortaya koymuşlardır. Pre-Sokratik filozoflardan olan Herakleitos da doğanın ilk ilkesi olarak ateş den söz eder. O'na göre evrende sürekli bir değişim vardır. Herakleitos'un öğretisinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir. O, her şeyin her an değiştiği ve bir oluş içerisinde olduğunu belirtir. Tezimiz de Herakleitos'un öğretisindeki logos ve devinim kavramları merkeze alınarak, bu kavramların açılımı, birbiriyle olan ilişkisi ve bu kavramların arkhe ile olan ilişkileri literatür taraması yöntemi ile ortaya konulacaktır. Bunu yaparken de Herakleitos'tan önceki Milet Okulu'nun felsefi kazanımları ele alınacak ve Elea Okulu'yla karşılaştırılması yapılacaktır. Ardından, çağdaşı olan Pythagoras ve kendinden sonraki Sofistler, Platon ve Aristoteles üzerindeki etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have been engaged in different inquiries and searches about the world and themselves. In the beginning, in the history of philosophy, philosophers, unlike mythical discourses and polytheistic beliefs, thought about nature and put forward theories about nature. Heraclitus, one of the pre-Socratic philosophers, mentions fire as the first principle of nature. According to him, there is a constant change in the universe. In Heraclitus' teachings, formation and change have an important place. According to Heraclitus, the universe is in a continuous, universal change and transformation. He states that everything changes at any moment and is in a state of being. In our thesis, the concepts of logos and motion in Herakleitos' teaching will be centered, and the expansion of these concepts, their relationship with each other and their relationship with arkhe will be revealed with the literature review method. In doing so, the philosophical achievements of the Miletian School before Heraclitus will be discussed and compared with the Elea School. Then, his influence on his contemporary Pythagoras and later Sophists, Plato and Aristotle, will be examined.