Global energy projections and Turkish foreign policy after the cold war
Soğuk savaş sonrası küresel enerji projeksiyonları ve Türk dış politikası
  1. Tez No: 573533
  2. Yazar: ZEYNEL ABİDİN POLATTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI ÖZPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Energy, Power, Energy Policy, Global Powers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Küreselleşme ile birlikte, Uluslararası Aktörlerin ilişkilerinden dolayı ekonomiler günümüzde daha fazla içiçe geçmiş durumdadır. Bu nedenle enerji ve enerji bağımsızlığı bütün ekonomiler için önem arz etmektedir. Enerji, tüm ekonomiler için dünyada belirsizlik ve öngörüsüzlüğe yol açabilen bir risk ve güvenlik problemi konumundadır. Enerji konusu; bazı oyuncuların içeride bazıların dışarıda kaldığı bir savaş oyun arenası şeklinde görünmektedir. Bu çalışma da; enerji kaynaklarının ve çeşitliliğinin, dünyada farklı enerji politikaları ve ülkelerarası güç mücadelelerine yol açtığını göstermenin yanısıra, enerji ve jeopolitikanın içiçe bağlantı halinde olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ayrıca; enerji stratejilerinin ve global güçlerin jeopolitikasının, nasıl dünya siyasetini ve Türkiye'yi bu jeopolitik savaş oyunundaki pozisyonunu değiştirdiğini araştırılması ve anlaşılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi, doküman inceleme ile birlikte betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Dolayısıyla çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde enerji ve küresel ilişkiler açıklanmıştır. İkinci bölümde ise enerji ve jeopolitika kavramları açıklanmıştır. Üçüncü kısımda enerji nakil çeşitleri, enerji yatırımları ve önemli bölgelerdeki enerji projeksiyonları güvenlik kavramı ile beraber ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde ise Küresel Güç konumundaki devletlerin enerji projeksiyonları açıklanmıştır. Beşinci bölümde ise Türkiye'nin enerji rolü bölgesel ilişkiler ve güvenlik bağlamında açıklanmışıtr. En son Altıncı bölümde ise araştırma konusuna ilişkin açıkamalar ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Enerji, Güç, Enerji Politikası, Küresel Güçler
Özet (Çeviri)
Economies are more linked than before because of globalization and in this sense this make many international actors to engage in interactions. So, energy and energy independence are very important for the all economies. Energy is a risk and security problem of economies which is called“unprecedented uncertainty”. So, energy policy is a kind of war arena in which some players are in and some are out within the mentioned context above, the aim of the study is to show up how energy resources and diversifications brings different energy policies, power struggles and outcomes. In this study, it is tried to be explained how energy and geopolicy is inter connected with each other. This study's goal is to understand and investigate how energy strategies and geopolitics of global powers' shape the world policy and change the Turkey's position in this geopolitical war game. İn this study,qualitative research method, document analysis and descriptive analysis technique were used. According to this, this study consist of sixth chapters. In the First Chapter, energy and globalization were explained. In the Second Chapter the concepts of Energy and International Relations were explained. In the Third Chapter, energy transportation trends, energy investments and important regional energy projections were explained together in the context of security. In The Fourth Chapter, The Energy Projections of Global Power States' were being disclosed. In The Fifth Chapter, The Energy Role of Turkey was explained together with the context of his regional/security relations. In the last part, discussions and conclusions were made about the subject. The study aims to offer both a definition and analysis of the Global Energy Projections together with the Turkish Energy Policy. The study will show how the energy will play a significant role in today's new Post Cold War period in the world policy in the following years.