Seyyid Ahmed Cemâlî Divanı (İnceleme-metin)
Seyyid Ahmed Cemali Divan (Review-text)
- Tez No: 573545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Ahmed Cemâlî, Türk-İslam Edebiyatı, Divan, Seyyid Ahmed Cemali, Turkish-Islamic literature, Diwan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
19. yüzyılda yaşadığını tahmin ettiğimiz Seyyid Ahmed Cemâlî hakkında bir bilgi olmayışı çalışmamızın kapsamını sınırlamıştır. Divan'dan elde ettiğimiz bilgilerden yola çıkarak yaptığımız çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, Seyyid Ahmed Cemâlî'nin hayatı, edebî ve tasavvufî kişiliği, Divan'ın şekil, muhteva, dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde, Divan'daki dinî ve tasavvufî konular detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Divan metni incelenirken izlenen metodlar hakkında bilgiler verilmiş ve Divan'ın transkripsiyonlu metni yer almıştır. İncelenen bu eser ile Türk- İslam edebiyatına katkı sağlanmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that there is no information in the literature about Seyyid Ahmed Cemali,“who is estimated to have lived in the 19th century”, has limited the scope of our study. This study formed by moving from the information gathered from Diwan consists of three main chapters. In the first chapter, Seyyid Ahmed Cemali's life, his literary and sufistic personality, and the form, content, language and style characteristics of Diwan are presented. In the second chapter, religious and sufistic subject in Diwan are examined in a detailed way. In the third and at the same time the last chapter, information about the methods used while analyzing the text of Diwan is given place and the transcribed text of Diwan is presented. The aim of this study is to contribute to Turkish-Islamic literature by examining this book.