Madde bağımlılığının demografik özelliklerle olan ilişkisi: Adana/Seyhan örneği
Relationship between substance addiction and demographic characteristics: Adana/Seyhan sample
- Tez No: 573552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AYHAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Drug, substance, dependence, Seyhan, sociological crime theories
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Uyuşturucu maddenin keşfedilmesi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Bu maddenin bulunması, kullanılması ve etkileri zaman içerisinde anlaşılmıştır. Uyuşturucu madde, bireyin merkezi sinir sistemini etkileyerek fiziksel veya ruhsal anlamda bağımlılık haline yol açar. Bağımlı olan birey kendi iradesiyle hareket edemez, kendine ve topluma zarar verir. Bu araştırmanın konusu, bireyi madde bağımlılığına götüren süreçte, cinsiyet, yaş, eğitim, gelir düzeyi, meslek gibi demografik özellikler ile uyuşturucu madde kullanımı arasında ne tür bir ilişkinin olduğu üzerine odaklanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Adana/Seyhan'da ikamet eden ve madde bağımlısı olan415 kişinin katılımıyla anket ve ölçek uygulaması yapılmıştır. Anket ve ölçek uygulamasından elde edilen veriler SPSS paket programına işlenerek bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgular bireyin demografik özellikleri temelinde, madde bağımlılığına sebebiyet veren koşulların neler olabileceğine odaklanarak genelde sosyolojik suç teorileri özelde ise alt kültür, sosyal ekoloji, kontrol, damgalanma, sosyal öğrenme ve davranış teorileri temelinde betimsel analiz tekniği kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları, uyuşturucu madde kullanıcılarının, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, gelir düzeyi gibi demografik özellikleri ile madde kullanımı arasındaki ilişkinin neler olabileceği üzerine derinlemesine bir bakış açısı getirilerek betimsel analiz tekniğiyle yorumlanmıştır. Anahtar Kavramlar: Uyuşturucu madde, madde bağımlılığı, bağımlılık, Seyhan, sosyolojik suç teorileri.
Özet (Çeviri)
The discovery of drugs dates to ancient times. The presence, use and effects of this substance have been understood over time. The drugs affects the central nervous system of an individual and leads to physical or mental dependence. Dependent individuals cannot act voluntarily and harm themselves and society. This research focuses on the relationship between drug use and demographic characteristics such as gender, age, education, incame level and occupation in the process leading to individual drug addiction. Fort this purpose, 415 people living in Adana/Seyhan who are drug addicts participated in the questionnaire and scale. The data obtained from questionnaire and scale application were processed into SPSS package program and the findings were obtained. The findings were interpreted by using descriptive analysis technique on the basis of sociological crime theories by focusing on the conditions that cause substance addiction based on the demographic characteristics of the individual. The results of the study were interpreted by using a descriptive analysis technique by providing an in-depth perspective on the relationship between drug use and demographic characteristics of drug users such as gender, age, marital status, education, income level.