Android tabanlı sesli komutla çalışan bebek arabası kontrolü
Android based control of baby stroller driven by voice command
- Tez No: 573577
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DELİHACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arduino, Android, Sesli komut, App Inventör, Kontrol, Arduino, Android, Voice Command, App Inventor, Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Ebeveynlerin daha rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen bu çalışmada ana hedef özellikle fiziksel engeli bulunan ebeveynlerin fiziksel güç gerekmeden bebek arabasının kontrolünü sağlamalarıdır. Bu tez çalışmasında sesli komutlar ile hareket eden ve kontrolü sağlanan bir bebek arabası tasarımı hedeflenmiştir. Engeli bulunan ebeveynlerin bebek arabasının kontrolünü sağlarken herhangi bir fiziksel güç kullanmasına gerek kalmayacaktır. Bebek arabası için öncelikle prototip bir bebek arabası ve uygulama için gerekli devre tasarımı hazırlanmıştır. Bebek arabasının kontrolünü sağlamak için bir mobil ara yüz geliştirilmiş olup bu ara yüzün hazırlanmasında MIT tarafından geliştirilen App Inventör adlı platform kullanılmıştır. Telefona yüklenen mobil uygulama aracılığıyla bluetooth üzerinden bebek arabasında bulunan devredeki bluetooth cihazına bağlantı sağlanmaktadır. Mobil uygulamadan verilen sesli komut bluetooth üzerinden bebek arabası devresine iletilmektedir. Bebek arabası devresinde elektronik geliştirme kartı olan Arduino Uno R3 kullanılmıştır. Bebek arabası mobil uygulamadan alınan ileri, geri, sağa dön, sola dön, dur, ileri sağ, ileri sol, geri sağ ve geri sol komutları ile dokuz farklı hareket kontrolünü gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which was developed in order to provide a more comfortable life for the parents especially with physical disabilities, is to provide control of the stroller without the need for physical power. This thesis aims to design a stroller that can be controlled by voice commands. By this way, parents with disabilities will not need to use any physical force to control the stroller. In this study, a prototype baby carriage and the circuit design required for the application have been prepared. A mobile interface has been developed to control the stroller, which is based on the App Inventor platform developed by MIT. The mobile application is connected to the bluetooth device in the stroller via bluetooth. The voice command given from the mobile application is transmitted to the stroller circuit via bluetooth. An electronic development card, was used in the stroller circuit named Arduino Uno R3. The baby stroller performs nine different motion controls with forward, backward, right turn, left turn, forward right, forward left, backward left, backward right and stop commands received from mobile application.