Yenilenebilir enerji birincil üretimin ekonomik büyüme ve işgücü ilişkisi : AB-28 panel veri analizi
Research into relationship between renewable energy primary production and economic growth, labor force: EU-28 panel data analysis
- Tez No: 573579
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Birincil Üretimi, Avrupa Birliği, Ekonomik Büyüme, İşgücü, Panel Veri Analizi, Renewable Energy Primary Production, European Union, Economic Growth, Labor Force, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyada tükenir enerji kaynaklarının kullanımının artması fiyatların artmasına, emisyon sorununun giderek büyümesine ve kaynakların giderek tükenmesine neden olmaktadır. Bunun sonucunda ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiştir. Tez çalışması yenilenebilir enerji birincil üretiminin ekonomik büyüme ve işgücüne olan katkısını araştırmıştır. Tez çalışmasının amacı Avrupa Birliği'ne üye olan 28 ülkenin panel olarak 2006 ile 2016 yılları arasındaki yenilenebilir enerji birincil üretimin ekonomik büyüme ve işgücüne katkısını panel veri analizi kullanılarak araştırmaktır. İlk olarak seriler arasında ilişkilerin tespit edilebilmesi için birim kök testleri kullanılarak durağanlık durumu incelenmiştir. Daha sonra uzun dönemli ilişkilerin varlığının sınanması amacıyla eşbütünleşme testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak AB-28 panelinde çeşitli değişkenler kullanılarak oluşturulan modeller aracılığıyla yenilenebilir enerji birincil üretiminin ekonomik büyüme ve işgücü ile uzun dönem ilişkisi mevcuttur. Eşbütünleşme ilişkisine ait katsayılar FMOLS ile tahmin edilmiştir. Yenilenebilir enerji birincil üretiminin ekonomik ve işgücüne katkısı pozitif yönde ve istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Elde edilen analiz sonuçları literatürdeki çalışmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The increase in the use of non-renewable energy sources in the world leads to an increase in prices, an increase in the emission problem and a depletion of resources. As a result, countries have turned to renewable energy sources. The thesis examined the contribution of primary production of renewable energy to economic growth and labor force. The purpose of this thesis is to investigate the contribution of the primary production of renewable energy to the economic growth and labor force of 28 member states of the European Union between 2006 and 2016 by using panel data analysis. In order to determine the relationships between the series, first of all, the stationary state was examined using unit root tests. Then, cointegration tests were used to test the existence of long-term relationships. As a result, there is a long-run relationship between economic growth and labor force with the primary production of renewable energy through models created using various variables in the EU-28 panel. The coefficients of the cointegration relationship were estimated by FMOLS. The contribution of renewable primary energy production to the economic and labor force was positive and statistically significant. The results of the analysis support the studies in the literature.