Lewis Mumford'un kuramsal çalışmaları : Ütopya ve şehir sosyolojisine katkıları
Lewis Mumford's theoretical studies: Contributions to utopia and urban sociology
  1. Tez No: 573591
  2. Yazar: BARIŞ TEKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sosyoloji, Architecture, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Lewis Mumford, City, Utopia, Necropolis, Myths
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Lewis Mumford hakkındaki bu tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Lewis Mumford'un hayatı ve eserleri incelenmiştir. İkinci bölümde Lewis Mumford'un eserleri üzerinden kent literatüründeki yeri ve önemi ele alınmış ve üçüncü bölümde de yine Lewis Mumford'un eserleri üzerinden okumayla mezar şehir ve ütopya arasında bulmaya çalıştığı güncel kent olgusu incelenmiştir. Birinci bölümde, Lewis Mumford'un doğumdan vefatına kadar geçen dönemde onu etkileyen ve kent üzerine fikirlerini şekillendirmiş olan hayatına dair detaylar, çalışma hayatı içerisinde gelişen tanışlıkları ve eserlerini yazarken içinde bulunduğu güncel dünyaya ait detaylar incelenmiştir. İkinci bölümde, Lewis Mumford'un eserlerinde kullandığı dil ve yöntemlerle birlikte kentin oluşum sürecinin irdelenmesine katkısı, kent literatüründeki yeri ve önemi incelenmiştir. Kentin kökenlerini arayışında başlıca kriterleri, Mumford'a göre kenti ortaya çıkaran değerler ve tarihsel süreç, eserleri üzerinden incelenmiştir. Üçüncü bölümde, kentin temelleri atıldıktan sonraki dünyada onu edebiyat üzerinden dönüştüren veya dönüştürmesi umulan ütopyalar, mitler Lewis Mumford'un bakış açısıyla incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Lewis Mumford, Kent, Ütopya, Mezar Şehir, Mitler
Özet (Çeviri)
This thesis about Lewis Mumford consists of three chapters. In the first chapter, the life and works of Lewis Mumford are examined. In the second part, the place and importance of Lewis Mumford in the city literature is examined through the works of Lewis Mumford, and in the third part, the current city phenomenon that Lewis Mumford tries to find between the necropolis and the utopia through reading his works is examined. In the first part, the details of Lewis Mumford's life, which influenced him from birth to death and shaped his ideas on the city, the acquaintances that developed in his career and the details of the current world he was in while writing his works were examined. In the second chapter, the contribution of Lewis Mumford to the study of the formation process of the city along with the language and methods used in his works, his place and importance in urban literature are examined. His main criteria in the search for the origins of the city, values ​​that reveal the city according to Mumford and the historical process are examined through his works. In the third chapter, the utopias and myths that transformed or hoped to be transformed through literature in the world after the foundations of the city laid were examined from the perspective of Lewis Mumford.