Akıllı şehir çözümleri uygulamalarında hayata geçirilen iş modelleri ile değer önerilerinin ilişkileri
The relationships between the implemented business models and the value propositions within smart city solutions
  1. Tez No: 573617
  2. Yazar: HAKAN ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehir, Akıllı Şehir Çözümleri, İş Modeli, Değer Önerisi, Smart City, Smart City Solutions, Business Model, Value Proposition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kentlerde yaşayan nüfusun sürekli artış göstermesi, kent sorunlarının giderek artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, yerel yönetimler tarafından şehir kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılması, bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak akıllı şehir çözümlerinin hayata geçirilmesi önem kazanmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı mevcut durumda akıllı şehir çözümlerinin sunduğu değer önerilerini literatürdeki akıllı şehir kriterleri açısından inceleyerek hangi alanlarda ilerlemeler bulunduğunu, hangi alanlarda henüz gelişim alanı olduğunu tespit etmektir. Bu vesileyle, akıllı şehirler konusunda daha fazla çözüm üretilmesi gereken alanlarla ilgili fikir verilmesi hedeflenmektedir. Çalışma kapsamında akıllı şehirlerde hayata geçirilen çözümler, akıllı şehir projeleri ve akıllı şehir uygulamaları şeklinde iki ayrı grupta ele alınmış, akıllı şehir çözümlerine ait nitel ve nicel verilerin toplanması, verilerin istatistiki analizi ve karşılaştırılmasına dayalı bir araştırma yönteminden faydalanılmıştır. Her iki grupta yer alan çözümlerin değer önerileri, Osterwalder ve Pigneur iş modeli çerçevesinde incelenerek Cohen'in akıllı şehir çarkındaki kriterlerle hangi oranda uyumlu olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca her iki grupta bulunan çözümlerin akıllı şehir kriterleri açısından birbirleriyle karşılaştırılması sonucunda da akıllı şehir çözümleriyle ilgili genel değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The continuous increase of the population living in the cities causes urban problems to increase. Therefore, it is important to use city resources more effectively and efficiently by local governments and to implement smart city solutions by utilizing information and communication technologies. The aim of this thesis is to examine the value propositions offered by smart city solutions in terms of the criteria of smart city in the literature and to determine in which areas there are improvements and in which areas there is development area. In this regard, it is aimed to give an idea about the areas where more solutions should be produced and implemented about smart cities. Within the scope of the study, the solutions implemented in smart cities were discussed in two groups as smart city projects and smart city applications, and a research method based on the collection of qualitative and quantitative data, statistical analysis and comparison of the data was utilized. The value propositions of the solutions in both groups were examined within the framework of Osterwalder and Pigneur business model and it was determined how much they were compatible with the criteria in Cohen's smart city wheel. In addition, as a result of comparison of the solutions in both groups in terms of smart city criteria, general evaluations were made about smart city solutions.