Paylaşımlı ofislerin iç mekan tasarım anlayışları
Interior design conceptions of coworking spaces
- Tez No: 573648
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SAYIL ONARAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Paylaşımlı ofisler, coworking spaces, hazır ofisler, ofis tasarımı, ofis tipleri, Shared offices, coworking spaces, ready offices, office design, office types
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüz tasarım anlayışına ve ilerleyişine ayak uydurmaya çalıştığımız şu günlerde geleneksel ofis tiplerine bakıldığında, iş dünyasının hızlı ilerleyişine ayak uyduramadığını görebilmemiz mümkün olmaktadır. İş dünyasında yaşanan gelişmeler doğrultusunda çeşitli, yeni ihtiyaç ortaya çıkmakta ve bu ihtiyaçlar için üretilen çözümler çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu soruna düşünülen çözümlerden biri niteliğinde olan paylaşımlı ofisler özellikle son yıllarda birçok kullanıcı tarafından oldukça rağbet görmeye ve günden güne hayatımızda daha çok yer bulmaya başlamıştır. İş birliği içinde çalışmak anlamına gelen 'Coworking Spaces' olarak da adlandırılan paylaşımlı ofisler, kullanıcılarına sunmuş oldukları esneklik, süreklilik, kolaylık ile tasarım ve mekân organizasyonu açısından mümkün olduğunca özgür olunmasına olanak sağlamaktadır. İnsanların günlerinin büyük bir kısmını da bu mekânlarda geçirdikleri göz önünde bulundurulduğunda bu tür mekânlara olan eğilimin neden kaçınılmaz olduğu daha net anlaşılacaktır. Diğer yandan ofislerin günlük koşuşturmasında ve yaşanan iş yoğunluğunda iç mekân organizasyonu daha da önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle hareketliliğin çok fazla yaşandığı ofis mekânlarında, çalışanların ihtiyaçları, ofis mobilyaları ve zamanla oluşabilecek olası değişiklikler gibi faktörler paylaşımlı ofis iç mekân tasarımında esnekliğin ve işlevselliğin tasarımın ana kriterleri olmalarına neden olmuştur. Paylaşımlı ofisler günümüz koşullarında ofis kullanıcılarına teknolojik, sosyal ve psikolojik anlamda güçlü ortamlar sağlamaktadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye üzerinden seçilen örneklerin analizi ile iç mekân tasarım yaklaşımları, kullanım biçimleri, çalışma sistemleri incelenmiş ve sağlıklı verilere ulaşılabilmesi adına yoğun kullanıcısı olan bir paylaşımlı ofiste anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda; araştırma yardımıyla ulaşılan veriler doğrultusunda belirlenen avantaj/dezavantajlar değerlendirilerek paylaşımlı ofis iç mekân kriterlerine öneriler getirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the corporate office is trying to keep up with today's design understandings and progress, the conventional office types are lacking behind against the needs of the business office fast developments. The evolution of the business office creates new and various demands, and the produced solutions offices matter most of the time remain incapable. Shared offices are one of the qualified solutions offices demand. Therefore it is preferred by most of the office users and takes more places in office life day by day. Coworking Spaces provides; flexibility, continuity, convenience in addition to freedom for design and organization of the space. The inclination to such spaces is inevitable since people are spending most of their times at offices. Moreover, day-to-day operations and concentrated workload in offices enhance the importance of interior design. The dynamic office factors such as; needs of employees, office furniture, and the possible necessity for changes over time offices flexibility and functionality as the main criteria for Coworking spaces' interior design. In today's conditions, shared offices provide powerful technological, psychological and sociological environments to office users. In this research, to acquire accurate data, a quantitative methodology applied in populated shared offices selected from Turkey by analyzing; interior design approaches, variations of office usages and work offices of Coworking spaces. The aim is providing suggestions for shared offices interior criteria by using advantages and disadvantages defined through the evaluation of the data gathered from the research.