Türkiye denetim standartları kapsamında bağımsız denetimin sonuçları ve raporlanması üzerine bir araştırma
A research on the results and reporting of independent auditing in the Turkish auditing standards
- Tez No: 573658
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TEKTÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetim Standartları, Denetim Sonuçları, Denetim Raporlaması, Özel Alanlar, Independent Audit, Independent Audit Standards, Audit Results, Audit Reporting, Special Areas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Küreselleşen dünya şartlarında işletmeler ulusal pazarlarda yer almayı, kar elde etmeyi ve piyasalarda rekabet ederek süreklilik kazanmayı amaçlarlar. Ancak işletmelerdeki bilgi karmaşıklığı, finansal verilerin fazla olması ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin son yıllarda birçok finansal krize sebep olduğu göz önüne alındığında, finansal tabloların yeterince güvenilir ve açıklayıcı olarak düzenlenip düzenlemediği konusunda birçok tartışma ortaya çıkmıştır. Bu gelişme ve tartışmalar bağımsız denetim ve bağımsız denetçi kavramını ortaya çıkarmıştır. Bağımsız denetim finansal bilgi kullanıcılarının karar alma süreçlerinde ihtiyaç duyulan bilgiyi doğru ve güvenilir bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır. Alanında uzmanlaşmış bağımsız denetçiler bu amaç doğrultusunda mevcut finansal bilgileri kullanarak oluşturdukları finansal tablolarla ilgili analizler yaparak denetim raporlarını düzenlerler. Denetim mesleğinde birçok gelişmenin meydana gelmesi sonucunda ülkemizde küçük ve büyük çapta denetim şirketleri kurulmuştur. Bu denetim firmaları belli ahlaki ve mesleki kurallara uymaları ve denetim faaliyetlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Ülkemizde bu çerçeve Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından yayınlanan bağımsız denetim standartları çizmiştir. Bağımsız denetim faaliyetlerine ait standartlar kurum tarafından çıkarılan tebliğler ile belirlemektir. Tez çalışması, dört bölümden oluşmuştur. İlk iki bölümde denetim ve denetim standartları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmasının asıl konusunu oluşturan bağımsız denetimin sonuçlanması ve raporlanmasına ilişkin standartlar incelenmiştir. Bu kapsamda ilgili dokuz adet standart ele alınmıştır. Dördüncü bölümde söz konusu standartlar bağlamında bağımsız denetimin sonuçlanması ve raporlanmasına ilişkin tez çalışması için yapılan araştırma bulgu ve değerlendirilmelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In globalizing world conditions, businesses aim to take part in national markets, make profit and to compete in markets and gain continuity. However, given the complexity of information in the enterprises, the high level of financial data, and the developments in information technologies that have led to many financial crises in recent years, there has been a lot of debate about whether the financial statements are prepared sufficiently reliable and explanatory. These developments and discussions have led to the concept of independent audit and independent auditor. Independent audit aims to provide the information needed in the decision-making processes of financial information users in an accurate and reliable manner. For this purpose, independent auditors specialized in their fields prepare the audit reports by analyzing the financial statements they have created using the available financial information. As a result of many developments in the audit profession, small and large audit companies have been established in our country. These audit firms are required to comply with certain ethical and professional rules and to carry out audit activities. In Turkey, this framework has drawn up independent auditing standards published by the Public Oversight Authority (POA). The standards for independent audit activities are determined by the communiqués issued by the institution. In the fourth section, the findings and evaluations of the research conducted for the thesis study regarding the conclusion and reporting of the independent audit are given.